V primorskih borčevskih organizacijah opozarjajo na pojave ekstremizma

Koper

Predstavniki nekaterih primorskih borčevskih organizacij so ob obletnici pariške mirovne pogodbe, ki je odpravila t.i. rapalsko mejo, predstavili pobudo, da bi bil 10. februar, ki ga kot dan miru in sožitja obeležuejo zadnja leta, tudi dan proti fašizmu. Opozarjajo namreč na zaskrbljujoče pojave zgodovinskega revizionizma in ekstremizma.

Skupnost borcev IX. korpusa je 10. februar, dan obletnice podpisa pariške mirovne pogodbe leta 1947, razglasila za dan miru in sožitja pred sedmimi leti, s čimer so se spomnili boja IX. korpusa "in njegovega diplomatskega nadaljevanja na pariški mirovni konferenci s končnim priznanjem združitve z matičnim narodom", je na današnji skupni novinarski konferenci Pokrajinskega sveta Zveze borcev za vrednote NOB za južno Primorsko, Skupnosti borcev Devetega korpusa in društva Tigr pojasnil predstavnik skupnosti Miha Pogačar.

"Današnja združena Evropa obstaja na temeljih protifašizma in njegovih vrednotah," je spomnil in poudaril, da se je potrebno zoperstaviti pojavom, ki ogrožajo ustavne in človekove pravice ter družbene pridobitve demokracije. Zato predlagajo, da se dan miru in sožitja obeleži tudi kot dan proti fašizmu..

Boris Kralj je dodal, da gre po eni strani "za legitimno pravico ljudi, da izrazijo svoje trpljenje in tega trpljenja ne moremo podcenjevati. Ne moremo pristajati na to, da se vsa povojna leta trpljenje teh ljudi, ki so zapustili svoje domove, uporablja za manipulacijo in za rušenje medsebojnih odnosov ob meji". Kot je izpostavil, bi morali na obmejnem prostoru graditi na tistem, kar nas združuje, v tem primeru na obeh narodnih skupnostih, slovensko v Italiji ter italijansko v Sloveniji in na Hrvaškem, ter zagotavljanju njihovih pravic.

Deli novico:

sveti jurij |  11 .02. 2014 ob  08: 21
Vsa grozodejstva na tem svetu, nacizem, fašizem , komunizem , izhajajo iz Rimokatoliške cerkve.
Nehajte prosim - vedno se kdo postavlja nad tebe |  11 .02. 2014 ob  08: 16
Osumljena židinja Vera Gran je bila prava lepotica. Zelo čutna ženska. Ženska, ki je rada zapeljevala. Bila je mlada in pravi idol geta. Takrat ko je nastopala s Szpilmanom, je imela šele 26 let. Bila je zvezda že pred vojno. Potem je izbruhnila vojna. Sprva se sploh ni zavedala, kaj to pomeni. Med Židi ni nihče niti slutil, kaj jih čaka. Da je Hitler že začel pripravljati krematorije zanje. Normalni ljudje tega niso mogli verjeti, zato so v getu poskušali organizirati življenje. Kajti življenje mora naprej. Treba je bilo jesti in delati, skrbeti za družine. In se zvečer morda malce poveseliti ob glasbi.

Nikoli ji niso dali miru.
Tudi Simon Wiesenthal, velika avtoriteta in znani lovec na nacistične zločince, je izjavil, da ni kriva.

Šele konec februarja 1972 je dobila pismo, kjer je jasno napisal, da njenega imena ni na seznamu sodelavcev nemškega okupatorja. Zanimivo je, kako je deloval ta mehanizem govoric. Nihče ni preverjal, ali govorice o kolaborantstvu držijo, ampak so jih zgolj mehanično ponavljali. Širile so se kot nalezljiva bolezen.
igual |  10 .02. 2014 ob  21: 01
naj bo dan proti vsem totalitarnim režimom..nacizmu,fašizmu in komunizmu
borite se tudi proti temu |  10 .02. 2014 ob  16: 23
http://www.zurnal24.si/crka-j-bila-napaka-clanek-222339
Nekdo, ki se še vedno boji komunistov in udbašev |  10 .02. 2014 ob  15: 45
Današnja združena Evropa obstaja na temeljih protifašizma in njegovih vrednotah,"
Kajpa da. To pa ste pozabili -- Deklaracija EU
Današnja združena Evropa obstaja na temeljih protifašizma, KOMUNIZMA, TOTALITARIZMA in njihovih vrednot,"

Največji poznani ekstremizem pa je, da na borčevskih proslavah nam drugorazrednim pretijo oboroženi privrženci komunističnega totalitarizma. In to kljub zakonodaji, ki prepoveduje nošenje orožja na javnih prireditvah razen vojski, carinikom in policajem. Še lovci lahko puške pokažejo ko vstopijo v gozd.
Kdo je odgovoren, da se pred proslavami razdeljuje orožje? Kdo je odgovoren, da se dovoli na proslavah dovoli totalitarne simbole kot so kumunistične zastave in drugi simboli.?
Ali to ni ekstremizem. Seveda odvisno za koga.