V PRIČAKOVANJU PAHORJEVEGA SOGLASJA: Bo Golob dobil zadostno podporo vodij poslanskih skupin?

Slovenija

Vodje poslanskih skupin se bodo danes pri predsedniku republike Borutu Pahorju zvrstili na posvetih, komu naj podeli mandat za sestavo vlade. Podpora se obeta predsedniku Gibanja Svoboda Robertu Golobu, ki bo najverjetnejši novi mandatar. DZ bi lahko o kandidatu za mandatarja glasoval že v sredo.

Če bo Pahor v pogovorih ugotovil potrebno podporo kandidatu, bo podpisal pismo predsednici DZ, v katerem ji bo formalno sporočil, da ga predlaga za predsednika vlade in da je za to pridobil njegovo soglasje, so napovedali v njegovem uradu. Tudi predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je v petek dejala, da Pahorjev predlog pričakujejo po današnjih posvetih.

Pri predsedniku republike se bodo na pogovorih zvrstili vodje poslanskih skupin strank, ki so se na nedavnih državnozborskih volitvah uvrstile v parlament. Poslansko skupino Gibanja Svoboda bo do najverjetnejše izvolitve za mandatarja vodil predsednik stranke Robert Golob. Vodenje poslanske skupine SDS je prevzela Jelka Godec.

Poslansko skupino NSi bo za zdaj vodil Jožef Horvat, njeno vodenje pa naj bi po primopredaji poslov na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti prevzel Janez Cigler Kralj. Vodenje poslanske skupine SD bo prevzel Jani Prednik, poslansko skupino Levice pa bo še naprej vodil Matej T. Vatovec.

Poslansko skupino narodnih skupnosti bo še naprej vodil predstavnik italijanske manjšine Felice Žiža. Na posvete k predsedniku republike pa sta vabljena oba, tudi predstavnik madžarske manjšine Ferenc Horvath.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  23 .05. 2022 ob  11: 12
Že zdavnaj bi moral prevzeti oblast, ne pa da se cincajo ko balan srat.