V PREDORU MARKOVEC VOZIL 100 NA URO V NAPAČNO SMER: Kateri so najpogostejši razlogi za takšno ravnanje? (VIDEO)

Kronika

Zjutraj smo prejeli sporočilo bralca, ki je včeraj zvečer doživel neprijetno izkušnjo. Na hitri cesti Koper–Izola, na koncu predora Markovec, mu je nasproti z visoko hitrostjo pripeljal osebni avtomobil. "Vozil je po prehitevalnem pasu, gledano iz pravilne smeri. Z nezmanjšano hitrostjo, približno 100 km/h, je z vožnjo v nasprotni smeri proti Kopru nadaljeval kljub mojim svetlobnim opozorilom," je zapisal bralec. Dogodek so nam potrdili na koprski policijski upravi in razkrili, da to ni bil edini včerajšnji primer vožnje v napačno smer.

Policijsko upravo (PU) Koper je včeraj, nekaj minut pred 21. uro, več voznikov poklicalo in obvestilo, da na hitri cesti proti Izoli nekdo vozi v nasprotni smeri, torej proti Kopru. Voznik je z vožnjo v nasprotni smeri nadaljeval proti Bivju. Delavci Darsa so zato takoj zaprli tunel Markovec, zatem pa še tunel Dekani.

"Policisti voznika niso izsledili, se pa nadaljuje z zbiranjem informacij, tudi s pomočjo posnetkov kamer na avtocesti. Po izsleditvi vozniku sledi ustrezen ukrep," nam je pojasnila tiskovna predstavnica koprskih policistov Anita Leskovec.

Pojasnilo Darsa

Kot so nam pojasnili na Darsu, v tem primeru poškodovanih oseb ali materialne škode ni bilo, vožnja v napačni smeri pa je potekala na odseku med priključkom Jagodje na glavni cesti G2-111 in priključkom Bertoki na hitri cesti H5. Po njihovih informacijah je tam voznik ali voznica vozilo obrnil v pravilno smer in nadaljeval vožnjo.

Razložili so nam, da so bili aktivirani "sistemi za zaznavanje nevarnih situacij, ki ogrožajo voznike. Ti so bili s pomočjo nadzornikov prometa v Darsovem regionalnem nadzornem centru Kozina in signalizacije v predoru oz. pred njim ustrezno opozorjeni. Nadzorniki prometa so takoj obvestili tudi policijo".

Posredovali so nam tudi posnetek

A to ni bil edini včerajšnji primer vožnje v napačno smer. Policisti so ob 22.39 prejeli še eno takšno obvestilo, tokrat je v nasprotni smeri vozil osebni avto po hitri cesti od Bertokov proti Kopru. "Policisti so ustavili 78-letno voznico. Vzrok za njeno napačno smer vožnje je bil zdravstveno stanje (demenca). Sin je zanjo poskrbel, po posvetu z državnim tožilstvom pa bo podan obdolžilni predlog," so nam še povedali na PU Koper.

Kako ravnati, če opazimo vozilo, ki vozi v napačno smer?

Kot pojasnjuje Dars, so pri vožnji v napačno smeri najpogostejši naslednji vzroki: vinjenost (oz. druge omame), vpliv jemanja zdravil, utrujenost, starost in v tej povezavi zdravstvene težave. "Ugotovljeno je, da voznik, ki je popolnoma trezen, zdrav in priseben, redko naredi takšno napako oz. prekršek. Takšen voznik (ki se mu to "ponesreči"), pa praviloma odgovorno ravna in se ustavi, poišče pomoč in naredi vse, da prepreči prometno nezgodo," so zapisali.Največ lahko storimo sami kot vozniki, ki moramo biti pri vožnji vseskozi zbrani, pazljivi in dosledno spremljati prometno signalizacijo. "Če se ne počutimo fizično in psihično sposobnega za vožnjo, je bolje prestaviti pot z vozilom po (avto)cesti. Pri vožnji v napačno smer gre praktično vedno za hude napake voznikov," pojasnjujejo.

"Če se nam to zgodi in po avtocesti peljemo v napačno smer, pa takoj ustavimo vozilo. Po možnosti to storimo izven vozišča in tako, da ne ogrožamo sebe in drugih udeležencev prometa. Nemudoma obvestimo Policijo ali pokličemo na Prometnoinformacijski center na tel. št. 1970, od koder bodo poskrbeli za ustrezno zavarovanje kraja," pojasnjujejo.

"Vozniki, ki izvedo, da se jim po avtocesti iz nasprotne smeri približuje vozilo, naj zmanjšajo hitrost in ne prehitevajo, saj je največkrat vozilo v napačni smeri na prehitevalnem pasu, po potrebi pa naj vključijo vse varnostne utripalke in vozijo še posebej previdno. O vozniku, ki vozi v napačni smeri, naj obvestijo Policijo ali Prometnoinformacijski center," so še dejali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija