V požaru v psihiatrični bolnišnici več mrtvih

Kronika

V požaru v psihiatrični bolnišnici blizu kraja Veliki Novgorod na severozahodu Rusije sta v noči na danes umrlo 37 ljudi, so sporočile oblasti. Kot so sporočili iz preiskovalnega odbora, je med drugim umrla medicinska sestra, ki je skušala rešiti paciente, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pacient namerno podtaknil požar

Po prvih podatkih je požar, ki je izbruhnil danes okoli 3. ure po lokalnem času, povzročil pacient, ki je kadil v postelji. Požar se je nato hitro razširil po lesenem poslopju, v katerem so bili samo moški pacienti.

Primarij bolnišnice Gusein Magomedov je po poročanju medijev dejal, da je pacient namerno podtaknil požar, saj ne kadi. V bolnišnici v vasi Luka je bilo v času nesreče okoli 60 pacientov in članov osebja, 20 so jih uspeli rešiti.

Poslopje v požeru je bilo uničeno

Vir na lokalnem notranjem ministrstvu je dejal, da je bilo poslopje v požaru povsem uničeno.

To je zadnji v vrsti letošnjih požarov v psihiatričnih ustanovah v Rusiji. Aprila je v požaru v psihiatrični bolnišnici v moskovski regiji umrlo 38 ljudi, večinoma pacientov med spanjem v poslopju, ki je imelo na oknih rešetke. Samo trije ljudje so preživeli.

Maja je prišlo še do dveh požarov, zaradi česar so se okrepili pozivi oblastem k izboljšanju varnostnih standardov. Mnoge tovrstne ustanove so v razpadajočih poslopjih še iz časov nekdanje Sovjetske zveze, navaja nemška tiskovna agencija dpa.