V Portorožu 120 malvazij in trije veliki kuharski mojstri

Piran

Tridnevni festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana je približno 2000 obiskovalcem ponudil kar 120 vzorcev malvazij, med katerimi je bilo šest nagrajenih. V nedeljo in ponedeljek se je v Hotelu Slovenija v Portorožu odvijalo pet delavnic, seminar in mednarodni simpozij, ki sta ga organizirala Poreški Inštitut za kmetijstvo in turizem ter Kmetijski inštitut Slovenije.

Letošnji, že 17. Festival Malvazija se je začel s sobotnim kulinaričnim uvodom, na katerem so domači kuharji iz LifeClass Hotels & Spa v vlogi ambasadorjev lokalnih dobrot iz prvinskih sestavin pripravili tradicionalne jedi tega okoliša. Festival je vrata odprl v nedeljo, ko se je vinski kraljici slovenske Istre Sari Pfeifer Pelicon pridružilo še sedem vinskih kraljic iz ostalih vinorodnih dežel, odprtja pa so se udeležili tudi vinski vitezi iz slovenskega in evropskega reda vitezov ter sommelierji.

120 vzorcev degustiralo 2000 obiskovalcev

60 vinarjev iz slovenske in hrvaške Istre, Brd, Krasa, Vipavske doline in Italije je dva dni ponujalo 120 vzorcev malvazij, ki jih je degustiralo približno 2000 obiskovalcev. Ob degustacijah se je odvijalo še pet delavnic in seminar Malvazija v hrani in ob njej, ki ga je organizirala Fakulteta za turistične študije Turistica. Seminar je v Portorož pripeljal tri velike kuharske mojstre – Uroša Štefelina iz Vile Podvin, Tea Ferneticha iz Gourmet restauranta San Rocco in Filipa Matjaža iz Gostilne Oštarija, ki so skupaj s sommelierjem Gregorjem Kocjančičem predstavljali povezave med hrano in malvazijo.

Festival je bil pomemben tudi zaradi ponedeljkovega simpozija, na katerem so razglasili rezultate mednarodnega evropskega projekta Malvazija TourIstra – Po poteh istrske malvazije. Poreški Inštitut za kmetijstvo in turizem in Kmetijski inštitut Slovenije sta zadnji dve leti proučevala malvazije, vzgojene na slovenskih in hrvaških tleh. Istra ima tri različne tipe zemlje, na katerih raste ta trta, inštituta pa sta analizirala aromatike, iskala razlike v malvaziji in primerjala tehnologije.

Slavilo šest malvazij

Med vsemi malvazijami, ki so jih vinarji v teh dneh predstavljali, je bilo tudi šest zmagovalnih. Še pred samim festivalom je namreč potekalo ocenjevanje Izbor sommelier Slovenije. Komisija je izbirala med 43 malvazijami, ki so bile razdeljene v pet kategorij, in sicer peneče, sveže, zrele, macerirane in s preostankom sladkorja. Naziv sommelier Slovenije je med peninami osvojila Malvazija Campo 2013 iz hrvaške kleti Fiore vina, med svežimi malvazija 2014 iz Vinske kleti Robi in Dorjano Korenika, med zrelimi je komisijo najbolj prepričala Malvazija Classic 2013 iz kleti Ekološko vinogradništvo Rodica, med maceriranimi je slavila malvazija 2012 Kmetije Cigoj, med malvazijami s preostankom sladkorja pa sta si mesto delili malvazija 2011 Kmetije Cigoj in malvazija pozna trgatev 2009 iz kleti Vinakoper.

Festival za leto zapira svoja vrata

Festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana je za eno leto zaprl svoja vrata, naslednje leto pa bo po zagotovilih organizatorjev med prebivalce in obiskovalce naše lepe Obale stopil še bogatejši in s še bolj pestro ponudbo vin ter spremljajočih dogodkov.

Deli novico:

Kopernik |  31 .03. 2015 ob  16: 46
Zdi se mi, da je malvazija cenjena samo tam od koder izvira, saj je ni mogoče videti nikjer na policah evropskih supermarketov.