V PORTOROŽ PRIHAJA LEGENDA BRAZISLKE POPULARNE GLASBE GILBERTO GIL: Njegov tokratni koncert bo edini v tem delu Evrope

Piran

Pevec, kitarist in tekstopisec Gilberto Gil velja za enega največjih brazilskih glasbenikov, ki v svojem izrazu združuje mešanico različnih vplivov. Ob 80. rojstnem dnevu se je z družinskimi člani podal na evropsko turnejo Nos, a Gente (Mi, ljudje), v okviru katere bo prihodnji četrtek nastopil v Portorožu. V Sloveniji je gostoval že večkrat.

V portoroškem Avditoriju bo nastopil na povabilo poznavalca jazzovske in sorodne glasbe Braneta Rončela, ki ga je v Slovenijo pripeljal tudi prvič, leta 1988 na 29. Jazz festival Ljubljana. Zatem je Ljubljano obiskal še nekajkrat, med drugim v okviru mednarodnega poletnega festivala leta 2003, ko je opravljal tudi funkcijo brazilskega ministra za kulturo.

Njegov tokratni koncert bo edini v tem delu Evrope, saj bo pred tem obiskal Umbria Jazz Festival v Perugii, za Portorožem pa bo nadaljeval v Franciji. Na turneji je z družinski člani, med katerimi so glasbeniki in producenti.

Družino in bližnje prijatelje vključuje tudi njegov zadnji album. Priprava turneje ter sodelovanje z otroki in vnuki pa sta služila tudi kot kulisa za Amazonovo dokumentarno serijo z naslovom Em Casa com os Gil (Doma z Gilom), ki je v prvi sezoni že dosegljiva v pretočni obliki. Nastopi v državah, kot so Slovenija, Francija, Švica in Španija ter proti koncu leta še Brazilija, naj bi bili podlaga za drugi del serije.

Gil v svoje pesmi vključuje vse vidike vsakodnevnega življenja, od družine do političnih, socialnih in kulturnih gibanj, aktualnih v njegovem času. V glasbenem izrazu pa posega po najrazličnejših vplivih.

BONUS VIDEO: Suša je ekstremna, kako daleč smo od redukcije vode v Slovenski Istri?

Kot je ob koncertu zapisal Rončel, Gil ni le legenda brazilske popularne glasbe, ki jo je tudi sam s svojim delom povzdignil na umetniško raven, temveč je karizmatičen umetnik na mednarodni glasbeni sceni. V svojih odrskih nastopih prepleta sambo, reggae, afrobeat, rock, funk in ljudsko izročilo. Uspelo mu je preplesti bogato tradicijo domovine, zlasti iz Bahie, z afriškimi koreninami, ki so v Bahii globoko zasidrane, z novimi zveni - rockom, popom in reggaejem.

"Ta 'internacionalizacija' brazilske kulture je prevzela estetske in programske značilnosti gibanja tropicalia v 60. letih po zaslugi Gila, Caetana Velosa, pevke Gal Costa, Os Mutantes in drugih glasbenikov. Nadaljevala se je tudi po izgnanstvu Gila, Velosa in drugih predstavnikov tega gibanja v evropske države v času vojaške diktature v Braziliji," je še zapisal Rončel.

V karieri je Gil posnel več kot 60 albumov in prejel dva grammyja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija