V PORTOROŽ PRIHAJA 8ECM: Eden največjih znanstvenih dogodkov na področju matematike

Koper

Univerza na Primorskem (UP) bo od 20. do 26. junija 2021 skupaj s partnerji gostila 8. Evropski kongres matematike - 8ECM, enega največjih znanstvenih dogodkov na področju matematike. 8ECM bo v večini potekal preko spleta, kljub temu pa je približno 200 udeležencev napovedalo, da bo v času kongresa obiskalo slovensko Istro. Gre za velik uspeh slovenskih matematikov, saj tako pomembnega dogodka na področju matematike v Sloveniji še ni bilo. Evropski kongresi matematike potekajo vsake štiri leta pod okriljem Evropskega matematičnega združenja EMS.

Gostiteljica kongresa je Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem (UP FAMNIT) v sodelovanju s Fakulteto za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, Pedagoško fakulteto Univerze v Ljubljani, Fakulteto za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru, Društvom matematikov, fizikov in astronomov Slovenije, Inštitutom za matematiko, fiziko in mehaniko, Slovenskim društvom za diskretno in uporabno matematiko, Institutom Jožef Stefan ter podjetjem Abelium d.o.o.

8ECM bo gostil vrhunska imena s področja matematike, med katerimi so dobitniki najvišjega priznanja v matematiki - Filedsove nagrade oziroma "matematične Nobelove nagrade", kot jo nekateri imenujejo. Med njimi so Martin Hairer (Imperial College, London), Stanislav Smirnov (University of Geneva, St Petersburg University, Skoltech) in Andrei Okounkov (Higher School of Economics, National Research University). Udeležbo je potrdil tudi letošnji Abelov nagrajenec, László Lovász, ki bo predaval v sredo, 23. junija, ob 19.00, ter Jean-Pierre Bouguignon (predsednik ERC), s katerim bo v petek, 25. junija, ob 16.00 intervju opravil Günter Ziegler (predsednik Freie Universität Berlin). Oba dogodka bosta odprta za javnost ter predvajana preko spleta.

Trenutno je registriranih že 1470 udeležencev iz 75 držav, največ jih prihaja iz Italije, Slovenije, Nemčije, Španije, Velike Britanije in drugih evropskih držav. Prav tako je zelo visoka udeležba matematikov iz ZDA, Rusije in Kitajske. V sklopu 8ECM se bo zvrstilo skupno nekaj več kot 1000 dogodkov, od mini simpozijev do plenarnih in vabljenih predavanj ter predavanj za splošno javnost. Poleg znanstvenega programa organizatorji pripravljajo številne spremljevalne dogodke. Tako je bila 15. maja odprta razstava "Ženske v matematiki – Galerija portretov", ki je do 30. junija 2021 na voljo na ogled v palači Armerija v Kopru. Sledijo še nekatere druge razstave, med njimi tudi filatelistična, katero bo pospremil izid 8ECM znake - ta izide 28. maja 2021.

Spletna stran kongresa je dostopna na https://www.8ecm.si/. Potek priprav ter dogajanje na 8ECM lahko spremljate tudi preko socialnih omrežjih Facebook, Twitter, Instagram in Youtube (#8ecm).