V PONEDELJEK SE ZAČENJA MNOŽIČNO TESTIRANJE NA BONIFIKI: Preverite, kje na Primorskem se še izvaja

Koper

Prihodnji teden se tudi v Kopru začenja množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi na okužbo z virusom SARS-CoV-2, ki se bo izvajalo na parkirišču ob stadionu Bonifika. Parkirišče bo, zaradi postavljanja šotorov in vse potrebne infrastrukture, za promet zaprto od nedelje, 27. decembra, od 13. ure, do srede, 30. decembra, popoldan. Dostop bo omogočen samo za potrebe testiranja. Množična testiranja se bodo v prihajajočem tednu odvijala tudi drugod po Primorsko-Notranjski regiji in sicer na petih lokacijah. 

Množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi organizirata Ministrstvo za zdravje in Zdravstveni zavod Zdravje, potekalo pa bo v 13 krajih po Sloveniji. V Kopru bodo testiranje izpeljali 28. in 29. decembra, med 9. in 17. uro, na parkirišču za stadionom Bonifika.

Šotori in vsa potrebna infrastruktura za odvzem brisa bodo postavljeni na delu parkirišča neposredno pred vhodom na nogometni stadion. Vhoda na območje testiranja bosta dva, za pešce s strani Ljubljanske ceste, za tiste, ki bodo na testiranje prišli za avtomobilom, pa s parkirišča za stadionom. Vhoda bosta tudi ločena in ustrezno označena v slovenskem in italijanskem jeziku.

Mestna občina Koper ob tem poziva, naj se ljudje na testiranje raje odpravijo z avtomobilom in tako preprečijo morebitno širjenje okužbe zaradi stikov z drugimi osebami.

Predhodna prijava za brezplačno testiranje ni potrebna, s seboj pa morate imeti osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja. Prav tako je med čakanjem treba ohranjati medsebojno razdaljo in nositi masko. Rezultat testa bo znan v približno 15 minutah, poslan bo v nacionalni register bolnikov. Posameznik pa bo prek Nacionalnega inštituta za javno zdravje prejel izvid in hkrati tudi navodilo, kako ravnati naprej.

Zaradi testiranja bo od nedelje, 27. decembra, od 13. ure, do srede, 30. decembra, popoldan, parkirišče ob stadionu Bonifika za promet zaprto. Dostop bo omogočen samo za potrebe testiranja, zato Mestna občina Koper občane in občanke prosi, naj svoja vozila ta čas parkirajo na bližnjih parkiriščih.

V primorsko-notranjski regiji bodo hitre teste na okužbo z novim koronavirusom zagotavljali na petih lokacijah. Kot je povedal poveljnik civilne zaščite Sandi Curk, so se potrudili za čim bolj dostopne lokacije, na vsaki točki pa bo tudi možnost t.i. drive-in oz. prostega prehoda z osebnimi vozili, zato občane prosi, naj se testiranj udeležijo.
Z udeležbo na množičnih testiranjih bodo občani namreč potrdili svoje zdravstveno stanje in če bodo na test negativni, bodo lahko tudi bolj sproščeno preživeli preostanek praznikov, je pojasnil regijski poveljnik civilne zaščite za Notranjsko Curk.

Obenem pa tiste, ki kažejo simptome okužbe, ko sta slabo počutje ali vročinsko stanje, Curk prosi, da na množična testiranja ne pridejo, pač pa o tem takoj obvestijo svojega lečečega zdravnika.

Civilna zaščita bo sicer v celoti izvedla organizacijsko podporo testiranjem, na vsaki točko pa pripravljajo tudi možnost drive-in oziroma prostega prehoda z osebnimi vozili. Glede na slabo vremensko napoved je Curk zagotovil, da bodo točke temu primerno opremljene.

Da bi se izognili predolgemu čakanju, skušajo tudi zagotoviti, da bosta na vsaki točki na voljo dve ekipi, skupaj z ministrstvom za zdravje pa so se potrudili, da bi občanom znotraj regije omogočili lokacije, ki bi bile čim bližje oz. dostopne, je še dodal Curk.

V Cerknici bodo testiranje za območje občin Cerknica, Bloke in Loška Dolina izvedli v ponedeljek v Športni dvorani Cerknica. Prav tako v ponedeljek bodo teste opravljali v bivši upravni stavbi Javorja na Kolodvorski cesti 9 v Pivki za območje občine Pivka. V torek v istih urah bodo za občine Ilirska Bistrica, Hrpelje- Kozina in Pivka izpeljali testiranja na parkirišču za Domom na Vidmu v Ilirski Bistrici.

Istega dne bo na vrsti občina Postojna, in sicer na parkirišču pred postojnskim PTC. V Sežani na Sejmišču - Lipovem listu bodo testiranja potekala oba dneva, in sicer za območje občin Sežana, Komen, Divača in Hrpelje - Kozina. Vsa testiranja bodo potekala med 9. in 17. uro.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
magik |  24 .12. 2020 ob  15: 20
Videti je, da so mobilna vozila, ali odvzemi v šotorih lahko odličen vir okužb.
Med jemanjem brisa, si odstraniš masko, ko odideš za sabo pustiš izdihan zrak, katerega vdihava naslednji,... in tako dalje, da ne omenjamo tega, da se te tisti, ki jemlje bris dotika.
Velika verjetnost je, da ravno pri testiranju stakneš virus, toliko bolj, če drži, da se lahko okužiš tudi preko oči!