V PIRANU POPLAVLJA MORJE: Veter podiral drevesa in odkrival strehe

Slovenija

Današnje jutro je bilo v večjem delu Slovenije med najtoplejšimi v drugi polovici oktobra v zadnjih desetletjih. Ponekod je bila temperatura nad 20 stopinj Celzija, kar je celo za julij večinoma nadpovprečno visoka vrednost, navaja Agencija za okolje. Ob tem je bilo zelo vetrovno, veter je podrl več dreves in odkrival strehe, v Piranu poplavlja morje.

Fotografija je simbolična.

Glavni vzroki za toplo jutro so zelo topla zračna masa, ki priteka iznad Sredozemlja, oblačnost in veter, je Agencija RS za okolje (Arso) dopoldne zapisala na družbenem omrežju Facebook.

Napovedala je, da se bo čez dan še nekoliko ogrelo, tako da bo tudi najvišja temperatura zelo visoka za drugo polovica oktobra. Po napovedih vremenoslovcev bodo danes najvišje dnevne temperature od 21 do 27 stopinj Celzija.

Najtopleje je trenutno na Primorskem in ponekod na Dolenjskem in v Prekmurju, kjer je od 23 do 24 stopinj Celzija, kažejo podatki Arsa.

???????????????? ???????????????????? ???????????????????????????????????? ???????????????????? ???? Današnje jutro je bilo v večjem delu Slovenije med najtoplejšimi v drugi polovici oktobra...

Posted by ARSO vreme on Petak, 20. oktobar 2023.

Hkrati je vreme danes zelo vetrovno. Vremenoslovci močan veter pričakujejo vse do večera, za severno polovico države je zato izdano oranžno vremensko opozorilo. Najmočnejši sunki vetra bodo danes po napovedih ponekod po nižinah dosegali hitrosti okoli 70, v gorah pa tudi prek 100 kilometrov na uro.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje o vetrolomu poročajo z območja občin Kranjska Gora, Bohinj, Selnica ob Dravi in Ig. V občini Bohinj je veter odkril tudi del ostrešja stanovanjske hiše, posredovali so gasilci, ki so odkriti del strehe že prekrili. Na območju Pirana poplavlja morje, navaja uprava.

Po podatkih prometnoinformacijskega centra podrta drevesa ovirajo promet na cesti Velike Lašče-Nova vas pri Karlovici in na cesti Zgornje Jezersko-prelaz Jezerski Vrh.

Po napovedih vremenoslovcev z Arsa se bo zvečer dež na zahodu okrepil in ponoči prehodno razširil nad večji del Slovenije. Vmes bodo tudi posamezne nevihte.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija