V PIRANU OBUJALI STARE OBIČAJE: Tako je bilo na sobotnem praznovanju Solinarskega praznika (FOTO, VIDEO)

Piran

V Piranu ta vikend poteka 20. Solinarski praznik ob prazniku sv. Jurija. Glavni del programa ob praznovanju 700 let stare tradicije solinarstva, je potekal danes, na njem pa so sodelovala različna društva, zavodi, institucije in posamezniki, ki so poskrbeli za zanimive etnološke, kulturne, družabne, izobraževalne, kulinarične in religiozne dogodke.

Solinarstvo in trgovina s soljo sta bila zelo pomembna za razvoj Pirana, saj njuno omembo najdemo že v najstarejših ohranjenih piranskih mestnih statutih, tudi v tistem iz leta 1274. Zaradi velikih količin pridelane bele soli in njene kakovosti stoletja je Piranu dolgo pripadal velik ugled in poseben pomen med mediteranskimi proizvajalci soli.

Sobotni del solinarskega praznika se je začel dopoldan na Tartinijevem trgu, na katerem so bile postavljene stojnice s predstavitvijo solinarstva, ki je bilo stoletja glavni vir dohodka Pirančanov. Na trgu je bil postavljen tudi labirint iz kavedinov, kot v Piranu rečejo kristalizacijskim gredam za sol.

Tekom dneva so se zvrstili različni dogodki, kot so prihod barke s soljo, nastop folklorne skupine, pa tudi predavanja predstavnikov Pomorskega muzeja Sergej Mašera, Zavoda za varstvo kulturne dediščine in Krajinskega parka Strunjanske soline. Program s predavanji, predstavami in razstavami se je nadaljeval popoldne, ko je na trgu potekala solinarska kulinarična tržnica. Zvečer bo ob Mestni kavarni Piran potekal še solinarski ples.

Praznovanje solinarskega praznika se je začelo že v petek v dopoldanskem času s čistilno akcijo in okraševanjem mesta s cvetličnimi venci, ki ju je organizirala Krajevna skupnost Piran. Popoldne so na Tartinijevem trgu v splošnem prazničnem vzdušju priredili tombolo in tekmovanje v vlečenju vrvi. Ob cerkvi pa so se začele arhitekturne delavnice, povezane z obnovo piranskega zvonika, ki so se nadaljevale še danes, na sporedu pa bodo tudi jutri v nedeljo, ko bo potekali zaključni dogodki, ki bodo bolj povezani verskimi običaji.

Foto utrinke s sobotnega solinarskega praznika v Piranu si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
cazzimperio  |  21 .04. 2024 ob  18: 07
Zahvala tudi Italianski manjšini. Grazie