V PIRANU NIŽJA, DRUGOD VIŠJE: Take globe vas lahko doletijo, če za svojim psom ne poberete iztrebkov

Koper

Ste vedeli, da v enem izmed francoskih letoviških mest, lastnik psa, ki ne pobere iztrebkov svojega ljubljenčka, plača tudi do 750 evrov globe? V sosednji Italiji pa gre oseba, ki iztrebkov svojega ljubljenčka ni odstranila s kakšnega območja ali objekta zgodovinske oziroma kulturne vrednosti, lahko tudi v zapor. Pred poletno turistično sezono, ko bodo mesta in promenade polne turistov, smo preverili, kakšne (če so) so težave z (ne)pobiranjem pasjih iztrebkov na območju štirih obalnih občin ter kakšne globe lahko doletijo prekrškarje.

V Bergeracu, prestolnici turističnega Périgorda Pourpreja v Franciji, so določili do 750 evrov globe za vsakega lastnika psa, ki ne bo pobral iztrebkov svoje živali na javnem mestu. Lastniki štirinožcev morajo s seboj na sprehod vzeti tudi dve vrečki, v kateri lahko dajo morebitne iztrebke. Če teh nimajo s sabo, se jih lahko kaznuje z globo do 38 evrov.

Kaznovanje nevestnih lastnikov psov sicer danes ni več nekaj nenavadnega, razlike so le v višini glob. V Trstu denimo, bo tak prekrškar moral plačati 400 evrov, v Kopru, Izoli in Ankaranu 200, v Piranu pa 100.

Vprašanje pa je, ali bo do globe sploh prišlo. Kot pravijo v Medoobčinski upravi (MU) Istra, v Medobčinskem redarstvu take globe še niso izrekli, "saj se zavedajo, da sta ustno opozorilo in vzgoja učinkovitejši ukrep za zagotavljanje čistih in urejenih javnih površin".

Od ustanovitve MU Istra do danes so redarji izrekli 28 tovrstnih ustnih opozoril, in sicer 11 na območju občine Izola, osem na območju občine Piran, šest na območju Mestne občine Koper in tri na območju občine Ankaran.

Poleg pobiranja iztrebkov so v vseh štirih istrskih občinah v veljavi občinski predpisi, ki določajo, da morajo biti psi na javnih površinah ves čas na povodcu.

V Izoli pa so šli še korak dlje. Lani junija so v odlok o javnem redu in miru zapisali, da mora lastnik urin svojega hišnega ljubljenčka vedno izplakniti z vodo. Tam zato redarji preverjajo tudi, ali imajo lastniki psov pri sebi stekleničko vode, s katero s površine splaknejo sledi urina. "Do zdaj je večina lastnikov pri sprehajanju svojih psov imela ustrezno opremo za pobiranje in čiščenje iztrebkov, kar kaže na to, da so lastniki psov vse bolj ozaveščeni in se zavedajo pomena čistega in zdravega okolja," še opisujejo v MU Istra.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Bujenabrigu |  06 .05. 2022 ob  21: 41
Dokler sta liderja v Piranu Zadkovic in Gaspar na kvadrat se cuckom ni treba nic bati, torej kar mirno iztrebljajte pred nasimi portoni in lulajte na nase roze saj imenovana gledata le sebe in svoje bliznje za druge pa jima se hebe.Naj gresta malo pogledati Porec in Rovinj tam ne boste drekov videli po ulicah kot pod njuno kraljevino
td |  06 .05. 2022 ob  17: 00
@piero, seveda ga je treba najprej dobit. Ampak predpogoj, da je sploh upanje, da koga dobijo, pa je nično, ker ni nikjer nikoli redarjev. Leta tečem ali kolesarim po obali, morda sem v vseh teh letih videl 2x ali 3x redarje, sedeče v vozilih sicer. Redarska je predvsem inkasantska služba, bi jih trebalo vse razgnat.
Piero Panin |  06 .05. 2022 ob  13: 05
Ljudje so pametni kako bi redar nekoga oglobu?
Ga mores najprej dobit
bubobubo |  06 .05. 2022 ob  12: 20
12
kdaj pa bodo dobili kazen človeški seronje, ki puščajo svoje iztrebke vsepovsod
vseved |  06 .05. 2022 ob  11: 36
17
Me prav zanima,če bodo koga oglobili?