V PIRANSKI OBČINI ODSLEJ NOVA PRAVILA: Globa tudi za "rezervacijo" prostora na plaži

Piran

Spremenjen odlok med drugim predvideva denarno kazen za tiste, ki bi si prostor na plaži "rezervirali" z brisačo ali različnimi predmeti, prepoveduje spanje na neprimernih javnih površinah in uživanje alkohola izven gostinskih lokalov in teras. Lastnik psov pozor: odslej boste morali s seboj nositi poleg vrečke tudi vodo za izplakovanje pasjega urina, sicer vas čaka 250 evrov globe.

Piranski občinski svetniki so sprejeli spremembe in dopolnitve odloka o čiščenju in urejanju ter posebni rabi javnih površin. Ta med drugim prepoveduje in predvideva denarno kazen za tiste, ki bi si prostor na plaži rezervirali z brisačo, ležalnikom, senčnikom ali drugimi predmeti. Nov predlog odloka bo takšno "rezervacijo" oglobil z denarno kaznijo v višini 200 evrov, še dodatnih 50 evrov pa bo kršitelja stala odstranitev predmetov, ki bi jo izvedel upravljavec ali vzdrževalec kopalnega območja.

Odlok določa tudi vrsto drugih prepovedi, od smetenja do pranja vozil na javnih površinah ali njihovega popravljanja in servisiranja. Odlok prepoveduje tudi vse vrste vandalizma oziroma kakršnega koli poškodovanja javne površine in objektov.

Občina je prepovedala tudi "prenočevanje in spanje na ulicah in trgih, tržnicah, kopalnih območjih, parkih, zelenicah, klopeh, podestih, avtobusnih postajah in drugih neprimernih javnih prostorih" kot tudi prenočevanje in spanje v motornih vozilih na javnih parkirnih mestih, ki temu niso namenjena.

Prepovedano je postavljati avtomobilske prikolice, avtodome, šotore ali drugače taboriti na zemljiščih, ki temu niso namenjena, kot tudi parkirati nepriklopljena priklopna vozila izven za to določenih površin.

V piranski občini je prepovedano beračenje, nadlegovanje oseb in "vsiljivo prodajanje blaga ali storitev". Prav tako bodo kaznovani tisti, ki bodo uživali alkoholne pijače in druge "opojne substance" izven gostinskih lokalov in gostinskih vrtov, javnih prireditev ter zunaj prostorov, ki so določeni za točenje in konzumiranje alkoholnih pijač.

Globe za prekrške so visoke; gibajo se od 150 pa vse do 1.400 evrov za pravne osebe.

Najdlje so se občinski svetniki zadržali pri členu, ki skrbnikom psa narekuje takojšnjo odstranitev pasjih iztrebkov, tudi urina, zaradi česar bo moral skrbnik s seboj nositi poleg vrečke tudi vodo za izplakovanje urina. "Skrbnik psa mora z vseh javnih površin sproti in takoj odstraniti živalske iztrebke psa, ki ga vodi in javno površino ustrezno izplakniti. Ob sprehodih s psom mora imeti skrbnik psa s seboj ustrezno vrečko za začasno shranjevanje iztrebkov psa ter vodo za izplakovanje pasjih iztrebkov in pasjega urina z javnih površin," piše v novosprejetem odloku. 

Skrbnik psa bo moral "ob pozivu pristojnega organa" vrečko in vodo za izplakovanje tudi pokazati. Prekršek se kaznuje z globo 250 evrov

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Iniciativa za pravičen Piran |  30 .05. 2024 ob  22: 20
@vid in kaslc (beri ena in ista oseba). Pa koliko vaju plača Korenika za to pisarijo?
kaslc |  30 .05. 2024 ob  16: 08
Edino pravilno , pozdravljam sprejetje takšnega odloka.
vid |  30 .05. 2024 ob  16: 05
Meni se zdi to popolnoma logicno in pozdravljam sprejetje tega odloka.