V PIRAN SE VRAČA SOLINARSKI PRAZNIK: Več aktivnosti v mestu ter v Sečoveljskih in Strunjanskih solinah

Piran

V Piran se po treh letih ta konec tedna vrača solinarski praznik. Etnološka, izobraževalna in kulturna prireditev, ki so prirejajo že skoraj dve desetletji, se bo danes in v nedeljo odvijala na različnih prizoriščih v mestu Piran ter v Sečoveljskih in Strunjanskih solinah.

Solinarski praznik ob prazniku piranskega zavetnika sv. Jurija so zasnovali, ker je mesto Piran zraslo na soli in so solinarji že od nekdaj znali prisluhniti naravi, obenem pa jo tudi častiti skozi običaje, kulturo in umetnost, so zapisali na Občini Piran, ki praznik organizira skupaj z Avditorijem Portorož in Turističnim združenjem Portorož.

Že v petek so pod mentorstvom marljivih članov društva Anbot, prostovoljcev in tudi učencev OŠ, izobešali girlande in drugo ulično okrasje, ki so ga že nekaj dni pred tem pripravljali na šolah in v ateljejih, da bi jih nato izobesili in s tem uvedli samo praznovanje, so navedli v Avditoriju Portorož.

Med drugim bo na osrednjem Tartinijevem trgu potekali solinarska tržnica, sejem starin in razstava ob 30-letnici muzeja solinarstva. Zvrstili se bodo tudi glasbeni nastopi in gledališki predstavi, filmska projekcija ter ustvarjalne delavnice za otroke. Na Fornačah pa se bo v soboto odvil ribiški turnir v trnkarjenju. V nedeljo bo sledil vrhunec praznika z odhodom solinarske družine v soline.

Oba dneva bo na voljo krožna panoramska vožnja z vodenim ogledom Krajinskega parka Sečoveljske soline, možen pa bo tudi brezplačni ogled Krajinskega parka Strunjan in tamkajšnjih solin.

BONUS VIDEO: Izrek sodbe za uboj babice v Bertokih

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pesceserra |  23 .04. 2022 ob  13: 11
Še dobro da ni Hotove zraven, se lahko vsaj komentira...