V PALERMU ARETIRALI MAFIJSKEGA ŠEFA MATTEA MESSINO DENARO: Najbolj iskan italijanski kriminalec na begu 30 let (FOTO, VIDEO)

Svet

Italijanska policija je aretirala najbolj iskanega mafijca v državi, vodjo sicilijanske Cosa Nostre, Mattea Messino Denara, s čimer se je po 30 letih končal lov na najbolj iskanega človeka v Italiji. Kot so sporočili danes, so ga prijeli na zasebni kliniki v Palermu na Siciliji, kjer se je nameraval zdraviti, poročajo tuje tiskovne agencije.

Posebne enote karabinjerjev so ga aretirale na zasebni kliniki v Palermu, kamor je 'odšel na terapevtsko zdravljenje', je povedal poveljnik posebnih enot Pasquale Angelosanto v video izjavi, ki jo je danes objavila policija. 

Dopo 30 anni di latitanza, catturato dai Carabinieri il boss di Cosa Nostra Matteo Messina Denaro. Si trovava all’interno di una struttura sanitaria dove si era recato per sottoporsi a terapie cliniche

Objavil/a Carabinieri dne Ponedeljek, 16. januar 2023

Messina Denaro je bil na begu od leta 1993. Bil je številka ena na italijanskem seznamu najbolj iskanih kriminalcev, pri čemer je bila njegova edina znana fotografija iz začetka devetdesetih let, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Po 30 letih na begu je bil veliki šef Matteo Messina Denaro aretiran," je na družbenem omrežju Whatsapp sporočil podpredsednik italijanske vlade Matteo Salvini, ki je ob tem zapisal, da je to "lep dan za Italijo" in dan, ki služi kot opozorilo mafiji, da so slej ko prej tudi največji zločinci na begu prijeti.

Messina Denaro, z vzdevkom Diabolik, je veljal za naslednika nekdanjih velikih šefov Cose Nostre, Salvatoreja "Tota" Riine in Bernarda Provenzana, ki sta umrla v zaporu v letih 2016 in 2017.

Mafijec, ki je vzdevek dobil po italijanskem stripovskem liku Diabolik, zamaskiranem lopovskem antijunaku, je bil po mnenju nekaterih poznavalcev šef vseh šefov po smrti Provenzana z vzdevkom Traktor in Riine, ki se ga je oprijel vzdevek Zverina.

V odsotnosti je bil obsojen na dosmrtno ječo zaradi več umorov, med drugim za sodelovanje v bombnih napadih v Firencah, Rimu in Milanu leta 1993, v katerih je umrlo deset ljudi. Pripisujejo mu tudi vpletenost v smrtonosne bombne napade leta 1992 na znana borca proti mafiji, tožilca Giovannija Falconeja in njegovega sodelavca Paola Borsellina.

Leta 2015 je policija odkrila, da je s svojimi najožjimi sodelavci komuniciral preko t. i. sistema pizzini, kar v italijanščini pomeni majhni koščki papirja in v okviru katerega so na kmetiji na Siciliji pod skalo puščali drobne, zložene papirnate lističe s sporočili.

Italijanska premierka Giorgia Meloni je aretacijo pozdravila in jo označila za "veliko zmago države", ki kaže, da se ta nikoli ne preda v boju proti mafiji.

Una grande vittoria dello Stato che dimostra di non arrendersi di fronte alla mafia. All'indomani dell'anniversario dell...

Objavil/a Giorgia Meloni dne Ponedeljek, 16. januar 2023

Aretacijo najbolj iskanega kriminalca v državi so pozdravili tudi številni drugi italijanski politiki, ki so jo označili za dobro novico in zmago pravne države.

"Palermo in Sicilija sta se danes zjutraj prebudila z novico o aretaciji mafijskega šefa Mattea Messine Denara. To bo dan, ki bo ostal v zgodovini naše države. Aretacija šefa predstavlja veliko zmago za državo in prelomnico v boju, ki ga institucije in organi pregona vodijo v boju proti moči mafije," je dejal župan Palerma Roberto Lagalla.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  16 .01. 2023 ob  14: 39
-1
Za jajca ga obesit, dvignit na drog in ga tam pustit naj zgnije!