V OTTAWI RAZGLASILI IZREDNE RAZMERE: "Konvoj svobode" in anticepilci preplavili ulice (VIDEO)

Svet

Župan kanadske prestolnice Jim Watson je v nedeljo razglasil izredne razmere zaradi protestov proti ukrepom za zajezitev širitve pandemije covida-19, kot so zaščitne maske in cepljenje. Ottawo so zavzeli tovornjakarji, ki nasprotujejo protikoronskim ukrepom. Podporo dobivajo tudi od republikancev iz ZDA.

Ottawo so zajeli protesti že pred tednom dni. Nekaj sto protestnikov je vztrajalo ves minuli teden, konec tedna pa se jim jih je pridružilo več tisoč. Prebivalci Ottawe so zaradi protestnikov, ki so prišli iz raznih delov Kanade in se razglasili za "konvoj svobode", nezadovoljni. Protestniki trobijo s sirenami, kričijo in ovirajo normalno življenje. Nekateri nosijo kljukaste križe, vsi pa trdijo, da bodo vztrajali, dokler ukrepi ne bodo odpravljeni.

Pri tem jih podžigajo ameriški republikanci na čelu z bivšim predsednikom ZDA Donaldom Trumpom, ki je premierja Kanade opredelil kot "skrajno levega norca, ki uničuje Kanado s ponorelimi ukrepi proti covidu-19".

Nekdanji ameriški veleposlanik v Kanadi Bruce Heyman pa je v nedeljo svojim rojakom na desni priporočil, naj pustijo Kanado pri miru in se ne vpletajo v njene notranje zadeve. "Kanada na žalost doživlja vpletanje radikalnih ameriških politikov. Trump in njegovi sledilci so grožnja ne le ZDA, ampak vsem demokracijam," je tvitnil veleposlanik v času vlade predsednika Baracka Obame Heyman.

Spletna stran za zbiranje donacij GoFundMe je najprej sporočila, da bo denar iz Amerike, ki je bil namenjen protestnikom, razdelila dobrodelnim organizacijam. Republikanski guverner Floride Ron DeSantis, ki razmišlja o predsedniški kandidaturi 2024, se je nemudoma pritožil. GoFundMe se je zaradi tega in drugih pritožb odločil, da bo denar raje vrnili donatorjem in da preko te strani ne bo več potekalo zbiranja denarja za anticepilce v Kanadi.

Oglasil se je tudi pravosodni minister Teksasa Ken Paxton, ki je dejal, da so domoljubni Teksašani dali denar kanadskim tovornjakarjem, teksaški zvezni senator Ted Cruz pa je izjavil, da vlada nima pravice, da sili ljudi v izpolnjevanje samovoljnih zahtev. Premier Ontaria Doug Ford se je zaradi tega pritožil, da gre za okupacijo, nekdanji Trudeauov svetovalec Gerald Butts pa je tvitnil, da za nekatere ameriške politike patriotizem očitno pomeni najemanja drhali za obleganje prestolnice skupine G7.

Policija v Torontu je v nedeljo s cestnimi zaporami nadzorovala in kasneje tudi razgnala podobne proteste anticepilcev, ki pa so se osredotočili na Ottawo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
4ugoketo |  07 .02. 2022 ob  09: 32
17
eden največjih protestov, kar jih je svet videl. in vi pišete "konvoj svobode" v narekovajih.
Borijo se za vse nas, tudi vas ,ujetnike, novinarje.

medtem ko bi nekateri radi obvezno cepljenje,
je izrael na poti, da popolnoma odpravi kovidne pasoše.
ker cepivo, tudi po četrti dozi, ne deluje.
in ker vsi mogoči, novokomponirani politični ukrepi, ne delujejo

smrt fašizmu, svoboda narodu
foresht |  07 .02. 2022 ob  09: 02
20
to niso anticepilci ampak antiobvezno cepljenje, med jimi so tudi cepljeni
novinarji vprašajte se, če ste res pravi novinarji sploh še, ali samo prepisovalci...

sram vas bodi