V NOGOMETU NI KRIZE? Klubi letos samo za posrednike pri prestopih plačali več kot 600 mio evrov

Svet

Nogometni klubi po vsem svetu so v letu 2022 za posrednike pri mednarodnih prestopih plačali nekaj več kot 600 milijonov evrov, kar je 24-odstotno povečanje v primerjavi z lanskim letom, je sporočila Mednarodna nogometna zveza (Fifa).

Skupna porabljena vsota je bila slabih pet odstotkov nižja od rekordnega leta 2019, je Fifa zapisala v svojem poročilu o posrednikih pri mednarodnih transferjih. Krovna nogometna je tudi sporočila, da se je število klubov, ki pri prestopih uporabi posrednika, v tem obdobju povečalo za 22 odstotkov. Pri uporabi posrednikov so bogati evropski klubi, predvsem angleški, italijanski in portugalski.

Igralci so uporabili posrednike pri 3.086 mednarodnih prestopih, kar je 15,3 odstotka vseh prestopov, tudi v tem primeru je prišlo do 17,7 odstotnega povečanja. Skupno je državo svojega kluba v letošnjem letu spremenilo 17.240 igralcev.

Velik porast uporabe agentov je bil tudi pri ženskih ekipah, saj se je število klubov, ki kupujejo igralke s pomočjo posrednikov, povečalo za 42,9 odstotka.

Igralke so angažirale posrednike pri 340 prestopih oziroma pri 22,3 odstotka vseh prestopov, kar je prav tako veliko več kot pri moških.

V skladu s pravili Fife morajo klubi v posebni sistem vnesti imena in provizije vseh klubskih posrednikov, ki sodelujejo pri mednarodnih prestopih, kot tudi imena vseh posrednikov, ki delujejo v imenu igralca.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija