V NLB 32 primerov sumov kaznivih dejanj

Notranja preiskava in ugotavljanje sumov škodljivih dejanj v NLB napreduje, so danes sporočili iz največje državne banke. Kot so pojasnili, so od konca 2012 do konca 2013 ugotovili sume različnih kaznivih dejanj. Organom pregona so v obravnavo podali 32 primerov sumov kaznivih dejanj, zoper tri osebe pa so vložili tudi odškodninske tožbe.

Kot so spomnili v Novi Ljubljanski banki (NLB), od konca leta 2012 izvajajo sistematičen in strukturiran proces ugotavljanja vzrokov za nastanek slabih naložb. V tem procesu poteka tudi preverjanje in preiskovanje morebitnih sumov kaznivih dejanj in odškodninske odgovornosti posameznikov.

Pri komitentih pregledali več kot 800 milijonov posojil

Do konca preteklega leta so pri 200 največjih problematičnih komitentih temeljito pregledali za več kot 800 milijonov posojil, kar pomeni približno tretjino njihove celotne izpostavljenosti.

Glede na ugotovitve temeljitega pregleda so do konca lanskega leta identificirali več dejavnikov, ki so prispevali k vzrokom za nastanek slabih naložb, in jih neposredno vključevali v prenovo poslovnih procesov.

"V tem procesu smo v banki ugotovili sume različnih kaznivih dejanj in podali organom pregona v obravnavo 32 primerov sumov kaznivih dejanj, povezanih s posameznimi naložbami. Banka je v letu 2013 zoper tri osebe vložila tudi odškodninske tožbe," so navedli v NLB.

Pregled portfelja največjih problematičnih komitentov se sicer nadaljuje. Pristojne službe banke tako ta čas poglobljeno proučujejo nekaj več kot 10 primerov, ki predstavljajo dobrih 300 milijonov evrov skupne izpostavljenosti.

V banki so danes spomnili, da so konec lanskega leta dočakali pomemben premik. Novembra je namreč Banka Slovenije "s svojim javnim mnenjem razčistila dvome v tolmačenje zakonodajnega okvira, ki banke močno zavezuje k varovanju poslovnih skrivnosti in spoštovanju bančne tajnosti".

"Na tej podlagi je lahko NLB organom pregona do konca leta že predala vsa preostala dodatna dokazna gradiva za vse predhodno naznanjene primere sumov nepravilnosti," so poudarili. Po njihovih besedah z organi preiskovanja in pregona ves čas intenzivno sodelujejo.

Izvajajo tudi ključne preventivne aktivnosti

Poleg tega izvajajo ključne preventivne aktivnosti. Za vsak ugotovljeni vzrok za nastanek slabih naložb tako sprejemajo ukrepe, vezane na prenovo poslovnih procesov. Postavili so tudi mehanizme notranjega nadzora, s katerimi želijo preprečiti ponavljanje napak v prihodnosti. Spremembe se nanašajo predvsem na področje kreditnih politik in procesov, pa tudi na področje neodvisnega in strokovnega korporativnega upravljanja ter kakovostnih in transparentnih procesov odločanja, so nanizali.

Prav tako so prenovili poslovno politiko sprejemanja tveganj, pri čemer so najprej izboljšali postopke za njihovo strateško načrtovanje in razpršitev. Nadgradili so sistem spremljanja in nadzora kreditnih tveganj in začeli "vzgajati poslovno kulturo, ki poudarja zdravo nagnjenost k prevzemanju poslovnih tveganj".

V NLB so pojasnili še, da so odločeni "krepiti in živeti integriteto vsak dan". Kot so pristavili, sistematično krepijo organizacijsko strukturo odgovornosti za preprečevanje nepravilnosti v bančnem poslovanju in njihovo ugotavljanje. V ta namen organizirajo izobraževanja in izvajajo interna osveščanja. Banka je sprejela tudi navodilo glede preiskovanja sumov škodljivih ravnanj, ki definira odgovornosti in postopke s tega področja.

Deli novico: