V NESREČI POLJSKEGA AVTOBUSA UMRLA TUDI OBA VOZNIKA: "Nobenega dvoma ni, kdo je vozil"

Kronika

Po eni najhujših prometnih nesreč na hrvaških cestah, ki se je zgodila v soboto, sta dva Poljaka še vedno v kritičnem stanju, stanje ostalih poškodovanih, ki so nastanjeni po hrvaških bolnišnicah, pa je stabilno. Med 12 smrtnimi žrtvami sta tudi oba voznika avtobusa. Iz prednjega dela vozila ni nihče preživel, v času nesreče pa je večina potnikov spala, tako se skoraj nihče nič ne spomni.

Dva najhuje poškodovana Poljaka se zdravita v varaždinski bolnišnici in sta še vedno v kritičnem stanju. V isti bolnišnici na oddelku za intenzivno nego zdravijo še pet poškodovanih Poljakov, a je njihovo stanje stabilno. Še štirje potniki so bili lažje poškodovani in so bolnišnico že lahko zapustili ter se vrnili v domovino. V varaždinski bolnišnici so operirali štiri poškodovane.

V Splošni bolnišnici Čakovec so sprejeli tri poškodovane potnike. Zdravstveno stanje dveh je stabilno, tretjega sicer zdravijo na oddelku za intenzivno nego, a naj bi bil v kratkem premeščen na travmatološki oddelek.

Stanje šestih poškodovanih, ki so jih sprejeli v Klinični bolnišnici Dubrava, je stabilno. Prav tako je stabilno stanje šestih poškodovanih, ki so jih sprejeli v KBC Zagreb. Na Kliniki za travmatologijo v Draškovićevi je stanje vseh poškodovanih stabilno, trije so pripravljeni za odpust iz bolnišnice.

Poljska država namerava predvidoma v sredo vrniti v domovino deset poškodovanih v prometni nesreči pri Brezničkem Humu, v kateri je izgubilo življenje 12 ljudi, je napovedal poljski zdravstveni minister Waldemar Kraska.

Nobenega dvoma ni, kateri od obeh pokojnih voznikov je v trenutku nesreče vozil, so sporočili iz hrvaške policije. Njegovo truplo je bilo v voznikovem sedežu pripeto z varnostnim pasom. Nesreča se je zgodila v soboto ob 5.40 na avtocesti A4, na odseku med Brezničkim Humom in krajem Komin.

Na avtobusu je bilo 42 potnikov, ki so se v petek zjutraj iz Varšave odpravili na romanje v Međugorje.

Državno odvetništvo mora še ugotoviti, ali je šlo v primeru nesreče za kaznivo dejanje in kdo ga je storil. Zagotovo pa postopka ne morejo voditi zoper osebo, ki je umrla. Obstaja možnost, da bodo celoten postopek odstopili poljskemu pravosodju glede na to, da so vsi umrli poljski državljani, so sporočili iz varaždinskega županijskega državnega odvetništva.

Eden od problemov, s katerim so se srečali preiskovalci nesreče, je namreč popolnoma uničen tahograf, tako z njega ni mogoče odčitati hitrosti. Sta pa bili v tahografu najdeni digitalni kartici obeh voznikov. Iz podatkov je razvidno, da sta upoštevala pravila o času vožnje in postankih, še poročajo hrvaški mediji. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija