V NEMČIJI REKORDNO ŠTEVILO PREBIVALSTVA: Več je tudi žensk; to je razlog

Svet

Reuters poroča, da so begunci, ki prihajajo iz Ukrajine, pomagali dvigniti število nemškega prebivalstva na najvišjo raven doslej.

Zvezni statistični urad je v torek posredoval podatke, da živi zdaj v Nemčiji več kot 84 milijonov ljudi. Tako se je število prebivalcev v prvi polovici leta 2022 povečalo za 1 odstotek ali za 843.000 ljudi. V celotnem letu 2021 se je število prebivalcev povečalo le za 0,1 %. Nemčija je v istem obdobju zabeležila neto priseljevanje iz Ukrajine v obsegu 750.000 ljudi. Podobna rast v primerljivem obsegu je bila od ponovne združitve Nemčije leta 1990 zabeležena le trikrat in vsakič je bila povezana z valom beguncev. Leta 1992 so begunci iz vojne v nekdanji Jugoslaviji prispevali k povečanju prebivalstva za 700.000, leta 2015 pa je Nemčija sprejela skoraj milijon beguncev zaradi vojne na Bližnjem vzhodu.

Povečalo se je tudi število žensk, in sicer za 1,2 odstotka, kar je bistveno več kot število moških, ki se je povečalo za 0,8 odstotka. To je posledica dejstva, da so iz Ukrajine pred vojno bežali predvsem ženske in otroci, medtem kot je vojaško sposobnim moškim državo prepovedano zapustiti državo, še poroča Reuters.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija