V NEKAJ DNEH DVA UTOPLJENCA: Kaj lahko storimo za varnost v in na morju?

Slovenija

Policija posebne statistike utopitev v morju ne vodi, razpolagajo pa s podatki, koliko ljudi je življenje izgubilo zaradi utopitve v morju, jezeru ali reki skupaj. Medtem ko je bilo takih primerov lansko leto na območju Policijske uprave Koper kar osem, sta se v letošnji prvi polici leta zgodili dve nesreči. Na Upravi za pomorstvo so letos zabeležili tudi dve smrtni žrtvi na plovilih. Velja pravilo, da se kopalci lahko kopajo do označbe kopališča, na naravnih in neurejenih plažah pa do 150 metrov od obale. Jadralci na deski se lahko gibljejo do 1000 metrov od obale. 

Po tem, ko se je minuli konec tedna ena oseba utopila v Strunjanu, druga pa v ponedeljek v Kopru, nas je zanimalo, kakšna je sicer statistika tovrstnih nesreč iz prejšnjih let. Kot so nam pojasnili na koprski policijski upravi, vodijo statistiko, ki ni razčlenjena na utopitve v morju, rekah, jezerih, temveč je skupna in se nanaša na posameznika, ki izgubi življenje zaradi utopitve. Na tak način so na območju PU Koper v letu 2016 umrle štiri osebe, leto kasneje jih je življenje izgubilo šest, lani pa osem.

Do nesreče sicer lahko pripelje marsikaj, vseeno pa na policiji podajajo nekaj nasvetov, ki se jih je potrebno držati pred kopanjem. V vodo se tako ne skače, če smo vroči in potni, saj se mora telo postopno privaditi na temperaturo vode. Nikoli tudi ni priporočljivo plavati s polnim, pa tudi ne s popolnoma praznim želodcem, velja pravilo, da se po obroku počaka vsaj dve uri, preden se odpravimo na kopanje. Seveda pa se je pametno izogibati tudi alkoholnim pijačam.

Utopitev je na drugem mestu po razlogih za smrt pri mlajših otrocih, zato velja opozorilo, naj otrok ne puščamo brez varstva pri obali ali bregovih jezer, rek, še manj pa v vodi. Na policiji opozarjajo tudi, da vodne blazine in drugi pripomočki za plavanje ne zagotavljajo popolne varnosti v globoki vodi.

Dve smrtni žrtvi so letos zabeležili tudi na plovilih. Kot pravijo na Upravi za pomorstvo, je bilo lani prijavljenih 38 nezgod čolnov, v večini pa je šlo za materialno škodo. Preden se odpravimo na morje, moramo poskrbeti, da ima čoln predpisano opremo, da motor in predpisane luči delujejo brezhibno in da je čoln oskrbljen z zadostno količino goriva ter da smo s seboj vzeli vse potrebne dokumente.

"Na morju bodite pozorni na dogajanja in promet okoli sebe, pri izogibanju ukrepajte pravočasno, hitro in odločno (če se le da, se nikoli ne izogibamo v levo), bodite pozorni na kopalce, zato plujte najmanj 200 metrov od obale, če glisirate pa najmanj 250 metrov od obale," pravi vodja oddelka za pristaniški promet pri Upravi za pomorstvo Aljoša Besednjak. Če se na zahodni strani zbirajo črni oblaki, je to predznak nevihte, zato moramo nemudoma odpluti v najbližji pristan. Ob tem na upravi svetujejo še, da obvestimo svojce, da smo na varnem, da ne bi po nepotrebnem sprožili akcije iskanja in reševanja.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija