V NEDELJO NE BOSTE MOGLI VOLITI? Še danes lahko predčasno glasujete

Slovenija

Pred drugim krogom županskih volitev, ki bodo v 56 občinah v nedeljo, je ponekod mogoče še danes predčasno glasovati. To velja predvsem za večje občine, v katerih predčasno glasovanje poteka tri dni, medtem ko je zlasti v manjših občinah za predčasno glasovanje predviden le en dan, običajno sreda.

Kdaj lahko volivci, ki jih na dan volitev ni v kraju stalnega prebivališča, predčasno glasujejo, določijo občinske volilne komisije samostojno, glede na krajevni običaj oziroma potrebe. V posameznih občinah so tako volišča za predčasno glasovanje odprta po različnih dnevih, informacije o tem pa občine objavljajo na svojih spletnih straneh.

Volivci lahko predčasno glasujejo na posebnem volišču na sedežu okrajne volilne komisije, na območju katere so vpisani v volilni imenik in kjer imajo prijavljeno stalno prebivališče. S seboj pa morajo imeti osebni dokument.

V dveh četrtinah občin so nove župane dobili že 18. novembra, ko so v 212 občinah potekale tudi volitve v občinske svete. V preostalih 56 občinah, kjer noben od županskih kandidatov ni dobil večinske podpore, pa se bodo v nedeljo na volišča odpravili še enkrat ter odločili, kateri od dveh kandidatov, ki sta bila v prvem krogu najuspešnejša, je primernejši za župana.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija