V NABIRALNIKIH VAS ČAKA POSEBNA DOPISNICA: Začela se je spomladanska akcija zbiranja kosovnih odpadkov

Koper

Marjetica Koper nadaljuje z uspešno akcijo brezplačnega odvoza kosovnih odpadkov iz gospodinjstev po sistemu 'od vrat do vrat'.

Vsa gospodinjstva Mestne občine Koper in Občine Ankaran, ki so vključena v sistem rednega odvoza odpadkov Marjetice Koper, so v teh dneh prejela posebno dopisnico, ki jo lahko v spomladanski akciji zbiranja kosovnih odpadkov od vrat do vrat izpolnijo in do 15. junija vrnejo na Marjetico Koper.

Marjetica Koper bo občane, ki bodo poslali izpolnjene dopisnice, poklicala in se z njimi dogovorila o datumu in uri odvoza kosovnih odpadkov.

Kaj so kosovni odpadki?

Med kosovne odpadke sodijo na primer manjši gospodinjski aparati, veliki gospodinjski aparati, elektronska oprema, vzmetnice, preproge, pohištvo, vrtna oprema iz plastike ali lesa, kopalniška oprema, športna oprema, odpadna embalaža in vsi drugi podobni predmeti, ki jih ni možno oddati v zabojnike za ločeno zbiranje odpadkov.

S pravilnim ravnanjem z odpadki izkazujemo našo skrb za okolje

Z akcijo želijo motivirati občane k pravilnemu zbiranju in deponiranju kosovnih odpadkov. V nobenem primeru se namreč kosovni odpadki ne smejo znajti v zabojnikih za ločeno zbiranje odpadkov, ob ekoloških otokih ali, še huje, v okolici oz. naravi. Odgovornost vsakega posameznika je, da odpadke pravilno ločuje ter odda, saj se le na takšen način omogoča njihovo pravilno recikliranje in s tem izkazuje dolgoročna skrb za okolje.

Nemarno odvrženi kosovni odpadki slabšajo kakovost bivanja v skupnosti

Kljub vsem možnostim, ki jih Marjetica Koper ponuja za brezplačno oddajo kosovnih odpadkov, se ti še vedno znajdejo ob ekoloških otokih ali na drugi javnih površinah, kar je nedopustno tako z okolijskega kot s civilizacijskega vidika. Poleg tega da nemarno odvrženi kosovni odpadki škodujejo okolju in naravi, bistveno poslabšajo kakovost bivanja v skupnosti.

Vedno je možna brezplačna oddaja kosovnih odpadkov na zbirnih centrih

Ob tem v Marjetici Koper dodajajo, da sploh ni razlogov za odlaganje odpadkov v naravo, ob ekoloških otokih ali na drugih površinah, saj poleg koriščenja brezplačnega odvoza od vrat do vrat, lahko občani Mestne občine Koper in Občine Ankaran kosovne odpadke tudi sami brezplačno oddajo na zbirna centra Srmin oz. Dvori pri Sv. Antonu. Zbirni center Srmin je odprt od ponedeljka do petka od 6. do 18. ure, ob sobotah od 7. do 15. ure; zbirni center Dvori pri Sv. Antonu pa od ponedeljka do sobote od 7. do 15. ure.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija