V Medani bodo podelili Jenkovo nagrado

V Medani bodo danes podelili Jenkovo nagrado, ki jo Društvo slovenskih pisateljev (DSP) podeljuje za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let. Letos se zanjo potegujejo Prihodi, odhodi Esada Babačića, Material Andreja Brvarja, Trpljenje mlade Hane Katje Gorenčan, Na zobeh aluminij, na ustnicah kreda Kristine Hočevar ter Sveta poroka Vlada Žabota.

Žirija Jenkove nagrade, poleg predsednice Darje Pavlič jo sestavljajo še Marko Golja, Irena Novak Popov, Janez Ramoveš in Veno Taufer, je pet nominirancev izbrala med okoli 150 zbirkami.

Po Tauferjevem mnenju izjemna raznolikost poetik nominiranih avtorjev kaže na stanje slovenske poezije, ki je pestra in zelo mnogoplastna.

Podelitev nagrade se je letos iz Ljubljane preselila na poljsko umetniško ambasado v Medani, kjer bo potekala pod glavnim pokroviteljstvom Nedjana Brataševca, poslovneža in častnega konzula Poljske v Sloveniji.

V krajih Simona Jenka so pred podelitvijo nagrade v sodelovanju s Kulturnim društvom Simona Jenka "Šmonca" pripravili tudi srečanje z nominiranci. Torkov program je potekal pred pesnikovim spomenikom v Podreči in nato še v gasilskem domu v Mavčicah.

Lani je Jenkovo nagrado za zbirko Skuz okn strejlam kurente prejel Janez Ramoveš.