V LUKI KOPER POVEČAN PRETOVOR: Soočajo se z večjo zasedenostjo skladiščnih površin

Koper

V Luki Koper se ob povečanem obsegu pretovora in hkratni zasedenosti zalednih skladišč v regiji soočajo z večjo zasedenostjo skladiščnih površin. Na to so odgovorili s povečanjem skladiščnih mest, dodatnimi kadrovskimi viri in spremembo komercialnih pogojev za kontejnerje. Negotovost sicer prinašajo razmere v Aziji in vojna v Ukrajini.

V Luki Koper letos beležijo povečan obseg pretovora na vseh blagovnih skupinah. Kot so pojasnili, zaradi zasedenosti zalednih skladišč širše v regiji in težav v celotni logistični verigi opažajo predvsem daljše zadrževanje kontejnerjev na kontejnerskem terminalu. To v kombinaciji z večjim pretovorom vpliva na zasedenost skladiščnih površin v pristanišču.

V Luki Koper so na te razmere odgovorili s povečanjem števila skladiščnih mest, dodatnimi kadrovskimi viri in s spremembo komercialnih pogojev za kontejnerje, vse s ciljem zagotavljanja ustrezne pretočnosti in operativnosti terminala. "Luka Koper želi namreč ostati zanesljiv partner in zagotavljati ustrezen servis našim strankam, kar smo z uvedenimi ukrepi tudi dosegli," so dodali.

Pri tem so priznali, da se še vedno soočajo tudi z nerednimi prihodi kontejnerskih ladij, kar vsem vpletenim v logistični verigi otežuje načrtovanje dela. Poleg tega opažajo, da se nekatera pristanišča, predvsem na Kitajskem, občasno spet zapirajo zaradi covida-19.

Dodaten dejavnik so tudi razmere v Ukrajini. Čeprav količina tovora za ruski in ukrajinski trg predstavlja zanemarljiv delež v pretovoru Luke Koper, je konflikt spremenil blagovne tokove, kar ustvarja dodatni pritisk tovora, ki je prej gravitiral k črnomorskim pristaniščem. K vsemu temu je treba dodati še gradbena dela na ključnih odsekih železniškega omrežja v Sloveniji in v sosednjih državah.

V Luki pravijo, da so razmere kompleksne, a obvladljive, pri čemer pa je nemogoče napovedati prihodnji razvoj dogodkov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Sola |  31 .03. 2022 ob  15: 53
So ene navadne primadone. Zaspali so, to je dejstvo.