V Luciji uradno odprli dve novi krožišči

Piran

V Luciji so danes (uradno) predali v uporabo dve novi krožišči na cesti Obala, ki jih krasita skulpturi iz Forma vive. Zasajenih pa je bilo tudi 85 dreves, za ozelenitev pasu med Lucijo in Portorožem.

Piranski župan Peter Bossman je ob tem dejal, da že nekaj časa ni vlagalo v videz Lucije, a da je sedaj drugače. "Krožišči s tema dvema skulpturama in pa nova zasaditev na pasu med cestama vse od konca promenade v Portorožu pa do semaforja, to spreminjata. Poleg tega, da je sedaj lepše pa je predvsem bolj varno. Namreč pretočnost prometa je zaradi krožišč večja, poleg tega pa se prometni tokovi v krožišču odvijajo počasneje, kar prispeva k varnosti vseh udeležencev", je dejal Bossman. 

Sredinska otoka obeh krožišč bosta krasili skulpturi iz bližnje Forma vive. Na krožišču Podvozne bo stal kip hrvaškega akademskega kiparja Anteja Jakića, ki je nastal na delovnem srečanju kiparjev v Portorožu leta 1971.

Na krožišču pri pošti pa bo stala skulptura mehiškega umetnika Carlosa Mangueja, narejena na Forma vivi leta 2001.

Krožišča, za varnost in lepši izgled

Za izvedbo del na obeh krožiščih je Občina Piran na Portalu javnih naročil v mesecu februarju objavila javni razpis po postopku zbiranja ponudb po predhodni objavi. Na povabilo naročnika so prispele štiri ponudbe, kot najugodnejša pa je bila izbrana ponudba podjetja KOSTMANN d.o.o., s ponudbeno ceno 198 tisoč evrov z DDV. Pogodba je bila sklenjena za izgradnjo obeh krožišč, tako tistega, na Obalni in Podovzni cesti, kjer so z deli zaključili na začetku meseca julija, kot krožnega križišča pri pošti v Luciji, kjer so z deli zaključili pred nekaj dnevi. Glavni izvajalec je bilo podjetje Kostmann d.o.o., podizvajalec pa podjetje CPK d.d. iz Kopra.  Krožišča so bila projektirana v projektnem biroju Biro Obala d.o.o. iz Kopra.

V zelenici dvopasovnice med Portorožem in Lucijo so se na občini odločili dosaditi 85 dreves po idejnem projektu krajinske arhitektke Romane Kačič. Med obstoječe oleandre, palme, vrtnice in rožmarine so tako dosadili vedno zelene magnolije in palme ter belo cvetočo lagestroemijo niveo. Skupna vrednost del projekta ureditve drevoreda 85 dreves na dvopasovnici na relaciji od Lucije do Portoroža znaša dobrih 37.000 evrov.

Deli novico:

Janez@Giovanni |  22 .10. 2013 ob  19: 45
To je velika pridobitev za naš turizem-ewo,prihajajo Turki.....oni iz Amerike ...Azerbajdžana....ma so res mone te občinarji-še tržačani ne hodimo več k vam...
koprčan  |  22 .10. 2013 ob  12: 47
Piranesi - n.p. .............popo vas bo malo zapufal ma boste imeli mesto v nulo !!!!! kot je uredil Koper , tako bo tudi vaše mesto . ( in vsaka mu čast - kdor zna narediti zase , zna tudi za druge ) !!!!
Mario sz Šentjan |  20 .10. 2013 ob  19: 41
Sožalje vsem za rondoja in Popotovo lutko, ki bo zamenjala Bosmana...
Popek |  20 .10. 2013 ob  19: 11
Komaj čakam ,da Popovič postane župan, da bo lahko Ante Guberac začel graditi na stroške občine.
impi |  20 .10. 2013 ob  19: 09
Da ne pozabimo ,da je gnusna fontana v Kopru stala skoraj 1 mio €. Seveda so tudi obratovalni stroški nizki :)
Ziza |  20 .10. 2013 ob  13: 17
Naj raje popravijo že obstoječe pločnike in druge javne površine. Ne pa da ljudje padajo in se poškodujejo.
Gantar |  20 .10. 2013 ob  12: 43
je za Bosmana "barvna televizija"!
najetra |  20 .10. 2013 ob  12: 11
Popravek: za predhodno montažno plastično krožišče so baje plačali samo 30.000 EUR da ne bomo zavajali...
najetra |  20 .10. 2013 ob  12: 09
Ko betonski robnik v obliki kroga malo travice (investicija 200.000 EUR) in nekaj novih grmičkov (še te so napačno postavili na začetku, in so v bistvu še poslabšali varnost oz. preglednost prehodov za pešče) predstavljajo dovolj velik razlog za slavnostno otvoritev mi gre vse skupaj res na jetra,...še bolj ko pogledaš v solni cvet (občinsko glasilo) in so notri našteti vsi robniki, pločniki in znaki ki so jih v tem mandatu porihtali, zgleda je to vse kar šteje pri ljudeh, beton do betona (p.s. kuča poso)...namesto da bi se zrihtalo stvari ki so dejansko pomembne za kraj oz. ljudi, namesto da bi delali na kulturi, inovacijah in kvaliteti...mah kje dej naroči še eno montažno krožišče, ki letos nismo še nič nardili...kolko bo 100 tisoč? ni problem...koliko rabite za kulturni dogodek? 500 EUR ajej ja občina nima toliko denarja....
passato remoto |  20 .10. 2013 ob  09: 36
Noben župan od Kosove naprej ni naredil nič-ena kokoš se je celo pobratila z Philadelfio!!!?Verjetno bomo od tam uvažali koloradskega hrošča.....Čas je za spremembe....
armani40 |  19 .10. 2013 ob  21: 20
"še eno remek djelo" kralja iz Gane,,,,,,,,,,,-krožišče,,,,,,,,,in " modra misel dneva" da se prometni tokovi odvijajo počasneje pa še lepše je,hahahahaha,,,,,,,,,to kar je v svetu znano 50 let pri nas prihaja zdaj v veljavo,,,,,,,za ostalo pa,,,naj zasadijo še kakšno bossmanovo vrtnico da drugo leto ob zmagi Popovića naredimo kakšen šopek iz teh vrtnic za dobrodošlico novemu županu,,,,,,,,,
fićurin |  19 .10. 2013 ob  15: 31
...e fićur,da imaš malo mozga bi bila krožišča narejena že takrat ko si biw predsednik občine-sedaj vas bo popo vse steral v 3 krasne.
1