V LUČI PROPADA POTOVALNEGA VELIKANA: Turisti ne morejo domov, destinacije štejejo izgube, pripravlja se tožba

Svet

Potem ko je ikonični britanski potovalni velikan Thomas Cook v ponedeljek razglasil stečaj, se je Nemčija odločila, da bo priskočila na pomoč letalski družbi Condor, ki je v lasti britanske družbe. Zvezne oblasti in dežela Hessen so tako po poročanju nemške tiskovne agencije dpa včeraj napovedale, da bodo podjetju na pomoč priskočile s poroštvom za premostitveno posojilo v višini 380 milijonov evrov.

Nemški gospodarski minister Peter Altmaier je ob tem opozoril, da je od Condorja, ki opravlja čarterske lete na turistične destinacije po vsem svetu, trenutno za povratek v domovino odvisnih okoli 240.000 nemških turistov. Premostitveno posojilo naj bi omogočilo, da se bodo ti po sprejemljivih pogojih lahko vrnili z dopusta. S posojilom naj bi letalskemu prevozniku omogočili tudi finančni manevrski prostor, da se loči od insolventne krovne družbe in zaživi na novo.

Prvi mož Condorja Ralf Teckentrup je po poročanju dpa poudaril, da je njihovo likvidnost, ki so jo hranili za šibkejšo zimsko sezono, porabil Thomas Cook, zato bodo premostitveno posojilo uporabili za prebroditev zime. Napovedal je tudi, da bo družba sočasno poiskala novega lastnika in da že potekajo pogovori z nekaterimi interesenti. Ob tem je spomnil, da se pogovori ne začenjajo z ničle, saj je Thomas Cook zaradi svojih finančnih težav že februarja oznanil, da prodaja svoje hčerinske družbe. Stiki so tako bili že intenzivni, a Teckentrup vseeno opozarja, da postopki ne bodo mogli biti dokončani v nekaj tednih, če želijo iztržiti dobro ceno.

Hessenska deželna vlada je ob tem poudarila, da je Condor dejansko dobičkonosno podjetje, ki pa bi lahko postalo žrtev insolventnega lastnika in težav, ki jih prinaša izstopanje Združenega kraljestva iz EU. Teckentrup je ob tem napovedal vložitev zahtevka za posebno zaščito, ki naj bi onemogočila prelivanje sredstev k insolventnemu lastniku in tako zavarovala Condorjevo likvidnost.

"Skupaj z zvezno vlado vidimo dobro perspektivo, da bi novi lastnik Condorjeva letala lahko dolgoročno obdržal v zraku," so poudarili v vladi te gospodarsko in finančno močne zvezne dežele. Državno poroštvo za premostitveno posojilo mora sicer potrditi še Evropska komisija, so ga pa že pozdravili v sindikatu pilotov Cockpit, kjer prav tako verjamejo, da je s skupnimi močmi mogoče zagotoviti prihodnost podjetja.

O nevarnostih, ki jih propad Thomasa Cooka prinaša po Evropi, priča tudi novica, da je ravno danes za zaščito pred upniki zaprosila nemška turistična agencija Thomas Cook, pod katero spadajo tudi agencije Neckermann reisen, Oeger Tours, Air Marin in Bucher Reisen. Za enak korak so se odločili v avstrijski podružnici. Kaj to trenutno pomeni za več sto tisoč turistov, ki so trenutno po svetu, še ni jasno.

Thomas Cook v ponedeljek razglasil stečaj

Spomnimo, da je ikonični britanski potovalni velikan Thomas Cook v ponedeljek razglasil stečaj in s tem končal ugibanja o njegovi usodi. Kot so sporočili iz družbe, jim kljub prizadevanjem ni uspelo zagotoviti novih zasebnih vlagateljev. Zaradi stečaja je v tujini obstalo 600.000 turistov, med njimi 150.000 Britancev. 

V družbi so za slabo poslovanje okrivili predvsem šibko povpraševanje na evropskem trgu, ki naj bi mu botrovali vročinski valovi in z njimi povezane odpovedi rezervacij. Težko so se soočali tudi s hudo konkurenco s strani spletnih turističnih podjetij in nizkocenovnih letalskih prevoznikov, dodaten negativni vpliv pa so imele globalne politične napetosti.

Letala nemške podružnice Thomas Cooka Condor medtem kljub stečaju ostajajo v zraku. Kot so sporočili iz družbe, nadaljujejo s poslovanjem in računajo na državno pomoč. Poudarili so, da so že vrsto let dobičkonosni, zato upajo, da jim bo država odobrila poroštvo na premostitveno posojilo.

Turistične destinacije štejejo izgube

Sredozemske turistične destinacije medtem trepetajo pred višino izgub, ki jih bodo zabeležile zaradi propada britanskega potovalnega velikana. Thomas Cook je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP vzpostavil prakso, da hotelske račune svojih gostov poravna v roku 90 dni po odhodu, zato se mnogi sprašujejo, koliko neplačanih računov je ostalo po intenzivni poletni sezoni.

V Španiji, kjer ima Thomas Cook največ hotelov, 55, bi se po izračunih tamkajšnje turistične agencije Exceltur dolg povzpel na okoli 200 milijonov evrov, se bo pa številka zelo verjetno ustavila še višje. V Španiji je bil sicer Thomas Cook drugi največji organizator potovanj, lani je tja pripeljal 7,3 milijona turistov, kar je po izračunih AFP okoli devet odstotkov vseh obiskovalcev.

Velike izgube grozijo tudi Grčiji, kjer je časnik Naftemporiki ocenil, da gre za največji udarec državi po finančni krizi, ki je državo prizadela pred skoraj desetletjem. Grčija je namreč za britansko turistično podjetje predstavljala tretjo največjo destinacijo. Lani je Thomas Cook tja pripeljal 2,8 milijona turistov. V grški turistični agenciji SETE so ocenili, da bi lahko izgube zaradi bankrota Thomasa Cooka nanesle med 250 in 500 milijonov evrov, združenje grških hotelirjev pa je ocenilo, da bi lahko bilo 300 milijonov evrov izgube. V Grčiji sicer turizem predstavlja 27 odstotkov BDP. Thomas Cook ima v Grčiji štiri hotele, ki skupno zaposlujejo 640 ljudi. Tudi njihova usoda še ni znana, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tudi italijanska turistična zveza Confindustria Alberghi je zapisala, da bo imel propad Thomasa Cooka "zelo močan" vpliv na tamkajšnji turistični sektor. Predsednik italijanskega združenja turističnih organizacij Bernabo Bocca je dodal, da so jih kmalu potem, ko je odjeknila novica o propadu Thomasa Cooka, kontaktirali številni hoteli, ki so jim sporočili, da jim britanski velikan dolguje več deset tisoč evrov, v nekaterih primerih celo več sto tisoč evrov.

V Tuniziji je hotelska zveza sporočila, da jim je Thomas Cook pustil med 65 in 70 milijonov evrov neplačanih računov. Celo v Bolgariji, kamor je Thomas Cook letno pripeljal okoli 400.000 turistov, pričakujejo izgubo v višini okoli 36 milijonov evrov. Nekoliko manjše bodo posledice v Maroku, kamor je Thomas Cook letno pripeljal 100.000 turistov od skupnih 12 milijonov turistov. "Učinke bomo lahko nadzorovali," je dejala državna sekretarka za turizem Lamia Boutaleb.

V luči velikih izgub je italijansko združenje turističnih organizacij Federalberghi sporočilo, da so že vzpostavili stike s partnerji iz vse Evrope glede morebitne skupinske tožbe.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija