30 MILIJONOV EVROV IZPUHTELO: Kam je izginil denar Adrie Airways?

Slovenija

Kaotično stanje Adrie Airways vse bolj postavlja pod vprašaj, kaj se je dogajalo v zadnjih letih, ko jo je prevzel nemški 4K Invest. Kot kaže, z njo glede poslovanja družbe ni imel dolgoročnih načrtov, bili naj bi tudi primeri, ki kažejo na izčrpavanje družbe, poroča portal 24ur.

4K Invest je bil tako ali drugače povezan s številnimi podjetji, ki najemajo letala po Evropi, poroča 24ur. Tudi Adriina letala naj bi bila vedno pripravljena za lete po Evropi, medtem ko naj bi lastne lete po Balkanu združevali ali pa jih v zadnjem trenutku odpovedali. Tujim družbam naj bi posojali posadko, sami pa naj bi najemali letala s posadko vred v Romuniji in drugih evropskih državah. Po neuradnih informacijah portala naj bi Adria s strani družb v Star Alliance dobila nekaj milijonov na mesec. Adria je delala dobro, letala naj bi bila zelo zasedena, a naj bi denar od najema nakazovali tudi na račune, ki niso bili neposredno povezani z Adrio.

Denar je izginil neznano kam

Švicarji preiskujejo, kam je izginilo 10 milijonov evrov. 4K Invest, ki naj bi v preteklosti že potopil številna podjetja, je z Adriinim denarjem kupil Darwin Airlines, podjetje pa preimenovali v Adria Airways Switzerland. Darwin Airlines naj bi kmalu po prevzemu Adrie na račune v tujini nakazal 1,6 milijona evrov zaradi prenove in preimenovanje v Adria Airways Switzerland, a švicarski tožilci tega ne verjamejo, piše 24ur. Denar naj bi bil namenjen pokrivanju izgub v Adrii, a po pisanju tožilcev naj bi šlo za več kot 10 milijonov evrov. Ob tem ni jasno, kam je šel ta denar, saj je Adria v tistem letu večino izgub pokrila s prodajo letal in povratnim najemom, dodaja portal. Del denarja naj bi končal na računih, ki nimajo neposredne povezave s 4K Invest, izvedli pa naj bi tudi sumljive poslovne prakse.

Da lastniki 4K Invest z Adrio niso imeli dolgoročnih načrtov, naj bi po informacijah 24ur vedeli številni na naših ministrstvih. Na omenjenem mediju so izvedeli tudi, da naj bi iz Adrie izginilo okrog 30 milijonov evrov, kar predstavlja znesek, ki ga danes Adria v finančnem poročilu predstavlja kot dolg in ji onemogoča normalno poslovanje, a je težko slediti premiku Adriinega denarja zaradi številnih računov in povezav oseb s 4K Invest.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija