V LMŠ, SD, LEVICI IN SAB JEZNI, KER JE VLADA 'NAGNALA' KITAJCE: "Z Orbanovim denarjem bo projekt 300 milijonov dražji"

Slovenija

Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB poudarjajo, da želijo ustaviti "norosti, ki se jih gre vlada v povezavi z drugim tirom". Ostro nasprotujejo sodelovanju Madžarske pri projektu in od vlade zahtevajo, naj umakne pobudo za sklenitev sporazuma med državama. Zaprto finančno konstrukcijo je neodgovorno in nepotrebno spet odpirati, izpostavljajo.

"Finančna konstrukcija za drugi tir je bila zaprta že v proračunu, ki ga je sprejela prejšnja vlada in je enako zaprta v proračunu, ki ga je ta koalicija sprejela prejšnji teden," je izpostavila predsednica SAB Alenka Bratušek.

Vlada Janeza Janše je po njenih besedah v osmih mesecih uspela uničiti dobro načrtovan projekt in ga postaviti na pot projekta gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj. "Vsi razpisi so se zamaknili, kar pomeni, da se je zamaknil terminski načrt. Nezakonito so iz projekta nagnali Kitajce, ki so največji partner Luke Koper," je poudarila. "So pa uspeli izpeljati en razpis, in sicer za nabavo dveh novih avtomobilov za dva nova člana uprave," je bila kritična.

Pavšič: Kakšne obljube je dal Janša Orbanu?

Ponovila je, da Madžari in premier Viktor Orban nikakor niso potrebni pri drugem tiru. "S prihodom Orbanovega denarja bo projekt 300 milijonov evrov dražji, poleg tega bodo dobili dostop do morja, v uporabo pa jim bomo dali 30.000 kvadratnih metrov zemljišča, ki ga zelo potrebuje Luka Koper. Če vlada to izpeljala, bo 200 milijonov evrov najdražje posojilo v zgodovini naše države," je dodala Bratuškova.

"V LMŠ se sprašujemo predvsem, zakaj. Ker to, kar se danes dogaja v državi ... to, s čimer bi se morali ukvarjati, je postavljeno na stranski tir," je izpostavil poslanec LMŠ Robert Pavšič. Opozoril je na zdravstveno krizo, v kateri smo se znašli, Janševa vlada pa po njegovih besedah odpira projekt, ki je bil pravzaprav zaključen. "Treba bi ga bilo le še izvesti. In spet smo na začetku. Zakaj, kakšne obljube je dal Janša osebno Orbanu in zakaj jih mora plačevati Slovenija s pregrešno dragimi krediti," je vprašal Pavšič.

Po Pavšičevih besedah v LMŠ v tem postopku vidijo popolno razprodajo države. "Gre za podporo pri ponovni kolonizaciji Slovenije in Balkana, ki jo izvaja Madžarska. Ni samo drugi tir, ni samo Luka Koper, tu so tudi madžarski oklepniki, avtobusna postaja Ljubljana, nezakonito financiranje medijev v Severni Makedoniji," je dejal in dodal, da so parlament in poslanci postavljeni pred izziv, kako zaustaviti to norijo.

Jani Prednik (SD) je dodal, da ima Slovenija velike težave z velikimi infrastrukturnimi projekti, poleg drugega tira je navedel še tretjo razvojno os. Oba projekta sta se po njegovih besedah na nek način začela graditi po zaslugi prejšnje vlade.

Prednik: Ogrozili bi evropska sredstva

"Na tretji razvojni osi ni zaznati problemov, pri drugem tiru pa smo naleteli na velik problem - vlado Janeza Janše. Ta bi spet odprla že zaprto finančno konstrukcijo, s čimer bi ogrozili tako sredstva Evropske investicijske banke, kot že pridobljena evropska sredstva," je opozoril in poudaril, da je to popolnoma netransparentno, nepotrebno in neodgovorno.

Tudi v Levici močno nasprotujejo sodelovanju Madžarske. Nataša Sukič je vlado pozvala, naj idejo umakne. "V Levici smo si ves čas prizadevali, da se preko drugega tira prepreči tiha privatizacija Luke Koper. V prejšnji vladi se je to ustavilo," je dejala. To, kar počne Janševa vlada, je po oceni Sukičeve postavljanje njegovih lastnih interesov in interesov njegove stranke pred interese Slovenije.

"Zakaj? O tem lahko špekuliramo. Vsi poznamo povezave med njim in Orbanom. Vsi se sprašujemo, zakaj nas vse bolj odmika od EU in potiska v objem višegrajske skupine. To, da se igraš s tako pomembnimi strateškimi projekti, je nedopustno. V Levici bomo skupaj z delavci Luke Koper branili naše interese," je poudarila.

Bratuškova je pojasnila, da v omenjenih opozicijskih strankah vladi predlagajo, naj gradivo umakne. "Če ga ne bo, pa odboru za zunanjo politiko DZ predlagamo, da gradivo zavrne, komisija za nadzor javnih financ pa sprejme sklep, da je finančna konstrukcija pri projektu zaprta," je sklenila.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  24 .11. 2020 ob  16: 17

Bo končno gdo ustavil to bando fašistično? Kje je DESUS, Kje je poslanec italijanske manjšine?