V KRAŠKI JAMI NA SLEDI NEZAKONITEMU LOVU: Takšen hrošč na črnem trgu doseže vrednost več sto evrov

Kronika

Kozinski policisti so bili konec tedna obveščeni, da je bila v eni od kraških jam na območju občine Hrpelje-Kozina postavljena past oz. vaba, namenjena nezakonitemu lovu zaščitenih jamskih hroščev, so sporočili s Policijske uprave Koper. Policija storilca še išče.

Fotografija je simbolična: hrošč na fotografiji je med najbolj iskanimi vrstami med zbiratelji in preprodajalci. Gre za hrošča z znanstvenim imenom 'Anophthalmus hitleri', ki sodi med ogrožene vrste in je zavarovan z Uredbo o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah. Hrošč na črnem trgu t. i. 'borzah insektov' doseže vrednost več sto evrov.

V jami je bil nastavljen steklen lonček s prenasičeno solno raztopino, ki ujete živali takoj primerno konzervira, zato so pasti lahko nastavljene dlje časa. V pasti je bilo ujetih več različnih jamskih hroščev, katerih vrsto bodo sedaj ugotavljali strokovnjaki na Biotehnični fakulteti.

Policisti obravnavajo kaznivo dejanje nezakonitega ravnanja z zaščitenimi živalmi in rastlinami, za katero je zagrožena zaporna kazen od treh do petih let.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija