V Kosovski Mitrovici napadli srbskega kandidata za župana

V Kosovski Mitrovici so pozno v petek napadli kandidata Državljanske pobude Srbske za župana tega mesta Krstimira Pantića. Po Pantićevih navedbah sta ga pred njegovim domom napadla zamaskirana napadalca. Kandidata so sicer po oskrbi poškodovane brade izpustili iz bolnišnice.

"Sreča, da sem pri sebi imel torbico, za katero sta napadalca, predpostavljam, pomislila, da je orožje in sta po nekaj udarcih pobegnila. Ne vem točno, toda mislim, da gre za mlajši osebi, stari do 20 let," je dejal Pantić.

Do napada je prišlo le nekaj ur po obisku podpredsednika srbske vlade Aleksandra Vučića v Gračanici na Kosovu, kjer je kosovske Srbe pozval k udeležbi na nedeljskih lokalnih volitvah, da bi lahko oblikovali skupnost srbskih občin.

Državljanska pobuda Srbske je obsodila napad na njihovega kandidata in ga označila za napad na svobodo izbire, govora ter na interese srbske vlade. Incident je obsodil tudi srbski minister za Kosovo Aleksandar Vulin. Dejal je, da gre za strahopeten napad, s katerim bodo zadovoljni samo tisti, ki nasprotujejo oblikovanju skupnosti srbskih občin.

Od začetka volilne kampanje je sicer na severu Kosova, kjer živijo Srbi, prišlo do več bombnih napadov na stanovanja in prostore kandidatov. Storilcev niso prijeli, tako kandidati kot tudi Beograd pa so napade označili za poskus zastraševanja kosovskih Srbov.