V KOPRU ZDRUŽILI MOČI PRI RAZVOJU KRAŠKEGA ROBA: Župan z deležniki pričel ustvarjanje nove zgodbe

Koper

Mestna občina Koper, Primorska gospodarska zbornica in Inkubator Sežana so v četrtek v Kopru podpisali sporazum o skupnem sodelovanju pri razvoju Kraškega roba. Z dokumentom so se podpisniki zavezali k večjemu povezovanju podeželja z mestom, skupni promociji ter izboljšanju pogojev za trajnostni razvoj turizma in drugih dejavnosti na tem območju.

Kot je ob tej priložnosti poudaril koprski župan Aleš Bržan, ima Kraški rob izjemen potencial za razvoj turizma in športa, ki pa ni najbolje izkoriščen: "Ljudje prihajajo, ljudje izkoriščajo plezalne stene na primer, imamo pa še precej neurejenih stvari." To področje bi zato radi uredili na primeren način, pri tem pa so povabili tudi Primorsko gospodarsko zbornico in sežanski inkubator, da bi vključili in naučili tudi prebivalce območja in lokalna podjetja, da pomagajo razvijati to območje.

"Do zdaj smo kot občina sledili temu, kar se dogaja, in se sproti prilagajali ... Radi bi postali tisti, ki vodi to zgodbo v tej smeri, da se prebivalci tistih krajev najprej naučijo, kako izkoristiti potencial, ki ga ta kraj ponuja, in potem ga začeti tudi izkoriščati," je sklenil župan.

Direktor Inkubatorja Sežana Dorijan Maršič je pojasnil, da bodo lahko skozi primere dobrih praks prebivalce oplemenitili in jih naučiti veščin t. i. vitkega inoviranja in podjetništva, iskanja novih modelov in principov delovanja, ki omogočajo podjetniške pobude in različne dejavnosti, od turizma do kmetijstva in športa. V prihodnosti bodo občane lahko opolnomočili z ustreznim podjetniškim znanjem, kako skozi prednosti tega območja oz. destinacije sami ponujajo določene storitve.

"Zdi se mi, da je območje Kraškega roba dovolj zanimivo ne samo za Mestno občino Koper, ampak tudi za širše območje Slovenske Istre, da postane destinacija, kamor bodo ljudje iz okolice, pa tudi iz tujine in seveda Slovenije, radi prišli," je sklenil Maršič.

Primorska gospodarska zbornica v zadnjem času aktivno dela na internacionalizaciji celotnega slovenskega gospodarstva znotraj segmenta regijskih zbornic, pa je opozoril prvi mož zbornice Robert Rakar. Pri tem tujcem izpostavijo priložnosti na področju turizma. Tako so že imeli obisk iz Dubaja in gostje so bili presenečeni nad Kraškim robom, saj niso vajeni "tako zelenega, prijaznega, toplega okolja".

Rakar tudi verjame, da se lahko na območju Kraškega roba uresničijo nove ideje in priložnosti in ustvarijo zgodbo, ki bo povezala vse vasi od Ospa do Rakitovca.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija