V Kopru se je rodil Slovenski inštitut tehnologij

Koper

Luka Koper, Mestna občina Koper in Združenje uporabnikov in podpornikov inštituta tehnologij so danes ustanovili SIT, Slovenski inštitut tehnologij Koper.

Od leve proti desni sedijo: Japec Jakopin, Boris Popovič, Dragan Marušič in Gašpar Gašpar Mišič

Ideja je zorela več let, zadnjih šest mesecev pa je se je k stvari konkretno pristopilo. Pri tem je bil najbolj vztrajen znan slovenski podjetnik, ustanovitelj Seawaya in vodja Združenje uporabnikov in podpornikov inštituta tehnologij, Japec Jakopin. Zbral je še deset prodornih podjetnikov, ki veliko delajo na razvoju in uveljavitvi svojih blagovnih znamk.

Center se bo fizično nahajal v Luki Koper, v stavbi, kjer so nekoč bile nastanjene blagovne rezerve. "Domišljam si, da bo ta dogodek klic h gospodarskim spremembam. Govorimo o delovnih mestih. Ne zavedamo pa se, kaj je za to potrebno. Potrebno je znanje, ki pelje v tehnologije, iz tega nastane izdelek in nato delovna mesta. Tudi delovna mesta pa so med seboj zelo različna. Poznamo kakovostna, takšna, ki prinašajo dodano vrednost in kvalitetno življenje, po drugi strani pa poznamo tudi mezdno delo," je dejal Jakopin ob podpisu.

Jakopin je prepričan, da je glavno "orožje", ki ga imamo v Sloveniji, znanje. To pa je velikokrat med seboj nepovezano in ni v službi slovenskih blagovnih znamk. Sedaj se pojavlja še tretja težava, to je beg možganov. "Radi bi ustvarili okolje, kjer se bo znanje z ustvarjalnim talentom zlilo z okoljem. V Sloveniji je najbolj primerno okolje prav Primorska, zato sem osebno prišel sem in našel ljudi, ki imajo posluh za takšno iniciativo. Ustaviti moramo beg možganov, a ne le. Domači najboljši umi morajo ostati doma, privabiti moramo še tuje. V Silicijevi dolini je 100 Slovencev, ki so superzvezde. Te moramo zvabiti nazaj," je še dejal Jakopin.

O tem, zakaj je do inštituta prišlo šele sedaj, po dvanajstih letih županovanje, je Boris Popovič dejal, da so se "nekako poklopile zvezde", predvsem zato, ker so bili deležniki za. Prej ni imel sogovornikov, ki bi takšno zamisel podprli, ne v Luki Koper ne na univerzi.

"Obstaja zamisel, da bi prosto carinsko cono razširili na celo mesto, ne samo na Luko Koper. Te cone so po svetu zelo uspešne. Pri nas pa bi črtali še to, kar imamo. Država ne razume razvoja, tehnologije in dodane vrednosti. Prepričan sem, da bo to institucija, ki bo vplivala na vlado, da bodo razumeli, o čem je govor," je dejal koprski župan in sklenil: "Želimo izstopiti iz slovenskega povprečja."

Podobnega mnenja je bil tudi predsednik uprave Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič, ki v pristanišču vidi generator razvoja, v univerzi pa generator znanja. "Danes začenjamo zgodbo zelo pomembna inštitucije. Ta bo združeval vse, kar premoremo sami. Moramo graditi na tradicionalnih vrednotah. To, kar nam je bilo položeno v zibelko in smo dolga leta, stoletja gradili. Smo lačni razvoja in znanja. Dogaja se beg možganov, država investira v znanje, ki se nato izgublja. Temu je treba dati priložnost," je dejal Mišič.

Čeprav so pogodbo podpisali štirje deležniki, je rektor Univerze na Primorskem Dragan Marušič opozoril še na petega, to so tisti, ki bodo k temu projektu pristopili in mu dali zagon. "Pet je prelomno število. Tako v matematiki kot v psihologiji in umetnosti. Pet elementov je tistih, s katerimi se obravnava svet in pet elementov je potrebnih za razlago sveta. Tukaj je neka simbolika."

Deli novico:

Bojan Dundara |  06 .02. 2014 ob  00: 01
Jaz nimam namena biti anonimen, ker sem vedno izražal svoje mnenje javno.
g. Drago ima prav. Ker pa ta "četverica" izstopa iz povprečja in razmišlja za dobro
države in predvsem Kopra, saj je država (politika in državni uradniki) kriva, da smo tam kjer smo.
Ko pa "ta četverica" pride z odlično idejo, pa jih politiki s pomočjo novinarjev takoj začnejo blatiti.
Se mi zdi |  03 .02. 2014 ob  18: 33
da ne moreš ustaviti bega možganov, če so največji tepci na pozicijah (opazka ne leti na vse na sliki, samo na dva)
Kviz: kdor ugane na katera dva dobi za nagrado krog z kartingom in zabojček banan!!!
crna ovca |  03 .02. 2014 ob  14: 34
Dobra ideja...oz bi bil ze cas da se malo osredotocimo na izdelke slovenskega izvora in s tem povecamo njihov izvoz in s tem mi(slovenija) kaj zasluzimo zraven, zmanjsamo uvoz raznih budalescin katere bi lahko sami proizvajali in s tem bi pridobili nekaj novih delovnih mest..samo to bi se moralo dogajati po celi sloveniji
Zgodovinar Istre |  03 .02. 2014 ob  13: 53
-1
Govorim o širšem zaledju, ki ga ima zadeva, o kateri govoriš ti.
rompi |  03 .02. 2014 ob  13: 04
inštitut sploh še ni ustanovljen, pač pa le podpisano pismo o nameri za ustanovitev!! to je eno in drugo, GGM bo skušal pred skupščino, na kateri bodo spremenili statut in omogočili, da ga lastniki sunejo v rit, storiti čim več "pozitivnega"... ovce!!!
Matik mate |  03 .02. 2014 ob  12: 37
Govorim o možeh na sliki. Kdor je brez greha naj vrže kamen.
@ (Pre)drago |  03 .02. 2014 ob  11: 54
A zato so pred Darovčevimi haciendami vselej parkirani gasilski kombiji?
(Pre)drago |  03 .02. 2014 ob  10: 58
Kateri od te četverice še ni ovaden? Kjer je dim je tudi ogenj.....
Drago |  03 .02. 2014 ob  10: 39
Ne razumem zakaj toliko kritizirate, če je ustanovljen institut za tehnologijo. Če bi jo ustanovila Pečanka, Korelič, Pucer pa bi bilo hvaljeno do neba, kar dijamantne zvezde bi padale po Kopru.
Baje |  03 .02. 2014 ob  10: 21
se okoli govori, da bo ravno zaradi županovih mojstrovin rektor Upa ustanovil pravno fakulteto.
Advocat |  03 .02. 2014 ob  08: 58
Fotografija, imate prav. Naše sodstvo skrbi samo zato, da preganja ljudi, ki delajo. Pravih zločincev, ki so opustošili Istro tam še nismo videli. Gremo naprej, kljub vaši negativnosti...
Fotografija |  01 .02. 2014 ob  21: 51
je dokaz da ustanovi na ferrarski 9 še dolgo ne bo zmanjkalo dela in jo bodo akterji pogosto obiskovali...
1