V KOPRU SE BO ZAČELA GRADNJA NOVE PARKIRNE HIŠE: Spremenjen bo tako prometni kot tudi parkirni režim (FOTO)

Koper

V tem tednu so se začela pripravljalna dela za gradnjo podzemne parkirne hiše na Muzejskem trgu v Kopru, katere gradnja se bo začela 10. junija. Pred začetkom gradbenih del, ki bodo trajala predvidoma 15 mesecev, so na koprski občini danes sklicali novinarsko konferenco, na kateri so predstavili naložbo.

Kot je na začetku novinarske konference pojasnil koprski župan Aleš Bržan, gre za njihov največji, najdražji in najzahtevnejši projekt letos, katerega gradnja je ključna, a predstavlja poseben izziv, saj poteka v samem mestnem jedru. Prav zato so sprejeli ukrepe, s katerimi bodo omilili vpliv gradbenih del na prebivalce.

Kako bodo v času del uredili prometno ureditev?

Kot je navedel vodja občinskega urada za gospodarske javne službe Raf Klinar, bodo zaradi gradnje izgubili dostop do parkirišča na Garibaldijevi ulici. Zato bo občina sprostila Kidričevo ulico, kjer bodo odstranili ovire, a okrepili redarski nadzor. Dostop bo omogočen tudi mimo Servitskega samostana, nekatere točke v mestu pa bodo uredili za dostavo oziroma kratkoročno parkiranje.

Od leve proti desni: koprski župan Aleš Bržan, vodja urada za gospodarske javne službe in promet Raf Klinar in Igor Vintar, AB Vintar, projektiranje in inženiring

Gradnja bo potekala fazno

Večina stanovalcev je dala soglasje za pregled stanovanj, pri 90 odstotkih stanovanj pa so opravili pregled in ugotovili stanje, pa je potrdil Danilo Malnar, predstavnik izvajalca CPG. Sama gradnja bo potekala fazno, najprej se bodo lotili južne strani parcele. Med gradnjo bodo ohranili obstoječa izvoza, material iz izkopavanj pa bodo odnašali tudi preko predora, ki ga bodo vzporedno zgradili, je dodal Malnar.

Gradbena dela se bodo izvajala predvidoma v dnevnem času, med 7.00 in 17.00, izjemoma se lahko podaljšajo za kakšno uro, so pojasnili na novinarski konferenci.

Zapornice na Kidričevi ulici bodo odstranili.

Nadomestna parkirišča za stanovalce z dovolilnicami

Zaradi gradnje podzemne garažne hiše bodo stanovalci z dovolilnicami izgubili 65 parkirišč na Muzejskem trgu in 15 parkirišč na Mladinski ulici. V času gradnje jim bodo omogočili parkiranje ob severni obvoznici (ob dvigalu), kjer parkiranje začasno ne bo več omogočeno prebivalcem z abonmaji. Dodatna parkirna mesta bodo stanovalcem z dovolilnicami omogočili tudi na Ukmarjevem trgu in na tržnici izven parkirišča, ki je omejeno z zapornicami.

Igor Vintar, AB Vintar, projektiranje in inženiring, in Danilo Malnar, CGP d.d. novo Mesto

Kot so še pojasnili, bo dostop do zdravstvenega doma neoviran, bo pa na Belvederju občasno uveden enosmerni prometni režim. Niti Belveder niti severna obvoznica pa ne bosta nikoli popolnoma zaprta za promet. Stanovalci bodo o vseh spremembah prometnega režima pravočasno obveščeni.

Sicer pa je bilo na novinarski konferenci prisotnih tudi nekaj krajanov. Njihov predstavnik Milan Đukić je izrazil pričakovanje, da bodo stanovalce sproti obveščali o poteku gradnje ter jim pravočasno postregli z informacijami glede možnosti pridobitve parkirnega mesta v garažni hiši.

Z drevesi zaraščeno območje, kjer bo stekla gradnja garažne hiše. Na delu območja že potekajo arheološka izkopavanja.

Župan zahteval recenzijo projekta

Da bi čim bolj omejili nevšečnosti prebivalcem, so veliko pozornosti namenili omilitvenim ukrepom, da zagotovili varnost ljudi, pa je župan zahteval tudi recenzijo gradbenega projekta. Kot je pojasnil vodja občinske investicijske službe Peter Ziraldo, je bila narejena recenzija načrta gradbene jame in geološko-tehničnega elaborata.

Podana priporočila glede gradbene jame je izvajalec upošteval pri pripravi projekta za izvedbo, na katerega je bilo izdano pozitivno mnenje. Sicer pa bodo tekom gradnje izvajali tudi geotehnični nadzor in spremljali stanje okoliških objektov, je še navedel Ziraldo.

Petar Ziraldo, vodja samostojne investicijske službe

Avtomobili bodo v garažno hišo vstopali in izstopali skozi tunel

Na novinarski konferenci so poudarili, da je cilj občine ta, da se avtomobili iz koprskega mestnega jedra pomaknejo pod zemljo in da se mestno jedro prazni. Vanj bodo postopoma vnašali vsebine za pešce in e-vozila. Takoj po dokončanju garažne hiše bo sledila še njena zunanja ureditev. "Stremimo k temu, da bi Koper dobil čim več zelenih površin. Ne moremo še govoriti o parku, radi pa bi park," je o možnosti ureditve zunanje površine garažne hiše povedal Bržan. Vodno cisterno, ki je prišla na dan že pred leti ob arheoloških izkopavanjih na trgu, bodo sicer premaknili, vendar jo bodo predvidoma na novo umestili v novo ureditev Muzejskega trga.

Po gradnji garažne hiše bodo stanovalci pridobili 468 parkirnih mest. Avtomobili bodo v garažno hišo vstopali in izstopali skozi tunel. Poleg garažnih hiš pri Zelenem parku in Bonifiki bo to tretja podzemna garažna hiša v Kopru. Vrednost investicije ostaja nespremenjena, in sicer 6,6 milijona evrov

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  04 .06. 2019 ob  13: 58
@Olgo Franco
Prav imas... in ne samo proti garazi, se proti marsikateri zadevi... jape!
frikofrkic |  30 .05. 2019 ob  20: 16
22
Olgo, ne nakladaj. Tvoj šefe Boris si je jemal zasluge za potniški terminal (delo dr. Jakomina, stroški Luke), pa še za dvorano bonifika, ki stoji tam že več kot 20 let. Pa da ne govorimo o vseh ukradenih idejah, ampak on, on, on! On je naredil samo eno veliko samopromocijo, to je naš denar, naša občina! Danes gre svet glih tako naprej brez njega, pa še bolj srečni smo.
Olgo Franco |  30 .05. 2019 ob  19: 34
-5
Ta megla od Brzana je bil med volitvami proti garazi, zdaj je seveda ZA.... pravi pajac od tipa...
Darko |  30 .05. 2019 ob  12: 23
11
vzdrževanje garaže bo morala sofinancirati občina
mente |  30 .05. 2019 ob  11: 54
komu bodo dodeljena ta nova parkirišča? in po kakšni ceni? ki bo zagotavljal vzdrževanje stavbo?