V KOPRU NOVI VOZILI ZA PREVOZ STAREJŠIH: Sta višji in tako primernejši za vstop in izstop

Koper

Koprska občina je v začetku junija Obalnemu domu upokojencev Koper v brezplačno uporabo predala novi osebni vozili za prevoz starejših socialno ogroženih oseb, namenjeni programu spremljanja in družabništva Vitica ter projektu Prostofer. Vozili, ki sta zamenjali obstoječa avtomobila, sta višji in tako primernejši za vstop in izstop starejših.

Koprska občina sofinancira izvajanje programa spremljanja in družabništva Vitica, ki zagotavlja prevoze in spremstvo starejših oseb. V program, ki ga izvaja Obalni dom upokojencev Koper v okviru programa Centra za pomoč na domu Mali princ, je vključenih 181 uporabnikov iz mestne občine, letos se je vključilo 25 novih uporabnikov. Do konca maja je storitve v povprečju uporabljalo 80 uporabnikov na mesec, do konca prejšnjega meseca je bilo opravljenih 338 storitev spremstva in 600 storitev prevoza, so pred dnevi sporočili z mestne občine.

Od januarja do maja je program Vitica zaradi preprečevanja širjenja novega koronavirusa opravljal še dodatne storitve nakupa in prinašanja živil ali zdravil uporabnikom s šibko socialno mrežo. Obalni dom upokojencev Koper je v času epidemije covida-19 v dogovoru z občino opravil tudi 54 dodatnih storitev za občane, ki so potrebovali dostavo živil ali zdravil na dom, čeprav niso bili vključeni v program Vitica.

Občina poleg tega izvaja tudi projekt zagotavljanja dodatne brezplačne prevoze starejših socialno ogroženih oseb Prostofer, ki ga izvaja Zavod Zlata Mreža. Brezplačni prevozi so uporabnikom dosegljivi vsak delavnik med 8. in 18. uro. Prevozi se izvajajo vsak delavnik med 7. in 17. uro na območju Mestne občine Koper vključno s prevozom do Splošne bolnišnice Izola in Ortopedske bolnišnice Valdoltra. Ciljna skupina uporabnikov so starejši, socialno ogroženi občani, ki sami ne vozijo, nimajo pomoči svojcev in imajo slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi.

Vožnje v okviru projekta Prostofer je od lanskega junija do maja letos opravljalo 16 prostovoljcev, od tega je osem aktivnih, opravili pa so 162 prevozov za 52 starostnikov. V času razglašene epidemije so opravljali le najnujnejše dodatne brezplačne prevoze starejših socialno ogroženih oseb, torej za namene zdravstvenih storitev. Koordinacijo prevozov starejših oseb opravlja Obalni dom upokojencev Koper v okviru programa spremljanja in družabništva Vitica.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  19 .06. 2021 ob  17: 32
kdo je plačal nabo novih vozil za prostofer, koliko so stala, kdo plača prostofer voznike, ki so bili izbrani po katerem kriteriju in koliko ter iz katerih - čigavih sredstev/mošnje ?