V KOPRU NOV PARKIRNI REŽIM: Kakšne bodo spremembe in katere novosti uvajajo?

Koper

V petek, 4. junija, bo tudi v Kopru začel znova veljati poletni parkirni režim, ki ga je koprska občina še nekoliko bolj prilagodila povečanemu obisku v času poletne turistične sezone. Ob tem je predvidela kar nekaj novosti, med drugim je oblikovala parkirne cone in uvedla posebne parkirne abonmaje, ki bodo občanom omogočili bolj ugodno parkiranje v bližini mestnega jedra.

Največja sprememba, ki jo prinaša, je podaljšanje obratovalnega časa na najbolj frekventnih parkiriščih v mestnem jedru in njegovi okolici. Na njih bo parkiranje plačljivo vse dni v tednu, od 6. do 19. ure. Na Trgu Brolo, Vergerijevem trgu, Ukmarjevem trgu in Severni obvoznici (cona A) bo za vsako uro parkiranja treba odšteti en evro, na parkiriščih Zeleni park, Za banko, na Piranski cesti ob olimpijskem bazenu in na parkirišču za tržnico izven zapornic ter na makadamu (cona B) bo cena prve ure 0,5 evra, vsake naslednje pa en evro. Režim parkiranja za tržnico znotraj zapornic ostaja nespremenjen, parkiranje je plačljivo 24 ur na dan vse dni v tednu, prva ura parkiranja je brezplačna, vsaka naslednja pa stane en evro.

Obratovalni čas se podaljšuje tudi na parkiriščih ob stadionu in atletskem stadionu, za poslovnim objektom Barka, pri Rotundi in na Ankaranski cesti (cona C), kjer bo parkiranje plačljivo vse dni v tednu, med 6. in 17. uro. Za prvo uro parkiranja bo treba odšteti 0,5 evra, za vsako naslednjo pa en evro, poleg tega je občina na parkirišču pri nogometnem in atletskem stadionu predvidela možnost celodnevnega (24 ur) parkiranja v višini štiri evre.

Daljši čas parkiranja bo od petka veljal tudi na parkiriščih ob mandraču, Novi ulici v Semedeli, Ulici 15. maja in Šalari pri pošti (cona D), kjer bo parkiranje plačljivo vse dni od ponedeljka do nedelje, med 6. in 17. uro. Režim sicer ostaja nespremenjen, prva ura parkiranja je brezplačna, vsaka naslednja pa stane en evro.

Nespremenjen ostaja režim parkiranja na parkiriščih P+R (parkiraj in se pelji) v Semedeli in na Kolodvorski (cona I), kjer je parkiranje plačljivo 24 ur na dan vse dni v letu, za celodnevno parkiranje je treba odšteti en evro. V ceno je poleg parkiranja všteta tudi povratna vozovnica za mestni avtobus, ki jo uporabnik lahko uveljavlja s parkirnim listkom.

S petkom bo parkiranje znova plačljivo tudi na nekaterih drugih parkiriščih v koprski občini. V Žusterni (cona E) bo za uro parkiranja treba plačati en evro, za celodnevno parkiranje (24 ur) šest evrov, na Ulici 15. maja pod deteljico (cona H) pa bosta prvi dve uri parkiranja brezplačni, naslednji dve en evro, 24-urno parkiranje pa bo uporabnika stalo dva evra.

Na parkirišču pred zadružnim domom v Bertokih bo parkiranje plačljivo ob delavnikih med 6. in 15. uro, prva ura je brezplačna, vsaka naslednja znaša en evro. V Hrvatinih in na Škofijah velja enak časovni režim, prva ura parkiranja je prav tako brezplačna, za vsako naslednjo je treba odšteti 0,5 evra.

Posebni abonmaji za bolj ugodno parkiranje

Občina je v želji, da bi ugodno parkiranje omogočila čim širšemu krogu dnevnih uporabnikov, že lani uvedla tri nove posebne abonmaje, in sicer abonma za parkiranje na parkirišču pri nogometnem in atletskem stadionu, na območju GORC Srmin in na parkirišču pod deteljico pri Marjetici Koper. Cena mesečnega abonmaja za prvi dve parkirišči znaša 10, za parkirišče pod deteljico pa zgolj pet evrov. Cena je za občane in druge uporabnike enotna.

Uporabniki imajo poleg tega še naprej možnost nakupa posebnega abonmaja za parkiranje na makadamskem parkirišču v Žusterni in na vseh parkiriščih P+R, za katerega je treba odšteti 10 evrov na mesec.

Novost za občane je tudi brezplačen posebni abonma za parkiranje v Žusterni, ki bo v želji omogočiti parkiranje za čas jutranjega kopanja veljal od 6. do 9. ure zjutraj.

Sicer pa lahko uporabniki pridobijo tudi splošni mesečni parkirni abonma, ki za občane znaša 20 evrov mesečno, za druge uporabnike pa 30 evrov. Medtem ko lahko imetniki posebnih abonmajev parkirajo samo na določenih parkiriščih, imajo imetniki splošnega parkirnega abonmaja možnost parkiranja na vseh parkiriščih, namenjenih abonentom. S splošnim abonmajem je tako možno parkirati tudi za tržnico izven zapornic in na makadamu, za Barko, pri Rotundi, Ankaranski cesti, Ulici 15. maja, na parkirišču Nova ulica v Semedeli, ob mandraču, v Šalari in na Škofijah, medtem ko na parkiriščih na severni obvoznici to ne bo več mogoče.

Na voljo parkiranje s turističnimi abonmaji

Poleg dnevnega parkiranja bo tudi to poletje na javnih parkiriščih MOK mogoče ugodneje parkirati s posebnim tri- oziroma sedemdnevnim abonmajem, in sicer na makadamskem parkirišču in parkirišču izven zapornic za tržnico, za Barko ter ob nogometnem in atletskem stadionu. Za tridnevni abonma bo treba odšteti 15 evrov, za sedemdnevni pa 25 evrov.

Abonmaje lahko uporabniki kupijo na prodajnem mestu Marjetice Koper na tržnici, ki obratuje ob delovnikih med 6. in 18. uro. Izjema je turistični abonma, ki ga lahko zakupijo tudi z aplikacijo EasyPark. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
frikofrkic |  31 .05. 2021 ob  21: 49
Ma kje imate pamet? Abonmaji za občane se cenijo, ura parkiranja za turiste se viša. Kaj sem samo jaz dovolj pameten, da sem to razumel?
Istriano |  30 .05. 2021 ob  09: 55
11
Vsa ta parkirišča so bila zgrajena z davki, ki smo jih mi vplačali.
monty |  30 .05. 2021 ob  07: 56
11
Na makadamu za tržnico je bilo prej 1€/cel dan. Pol so dali 0,50€ na uro, in zdaj 0,5€ in pol vsako uro 1€. Bolano. Parkiras pa na blatu..pesek...to ni isto kot asfalt. Pa še kamer ni, vsak dan pomradejo avte z rezernimi deli. Pa tudi tu ni logike: pri mandracu prva ura gratis na maladamu pa brco v rit
kokodek |  29 .05. 2021 ob  21: 46
14
kaj, če bi na občini začeli razmišljati, da bi iz vasi bolj pogosto vozili avtobusi!!!!!
japajade |  29 .05. 2021 ob  09: 59
Capodistria@, "redarji"!? Kaj ima MOK tudi redarje? :) To je po moje res najbolj zaželjeno delovno mesto, kajti vozit se v krogu in ob morebitnih narobe parkiranih avtomobilih zamižati, res ni ne vem kako težko! V Žusterni pri pizzerii lahko parkiraš na sredini ceste, ne samo za 5 min, lahko mirno kosiš ali večerjaš in bo redar zgolj pogledal vstran in tovrstno gre pripisati tudi policiji! Edini parking, ki je še brezplačen, je parking pri Moletu in tam se potem parkira vse počez, pred vrati tamkajšnih prebivalcev, ob cesti na travi, povsod, ....... le redarji gredo nekajkrat mimo zgolj v občudovanju morja in morebitnih brhkih mladenk na Moletu. :)
Fošina |  29 .05. 2021 ob  09: 20
-2
Pa saj se ni nič podražilo. 20 evrov na mesec je bilo tudi prej. Če pa mislite, da ni treba turistom pošteno zaračunat parkinga, potem pa vsem veliko sreče pri iskanju prostega parkirnega mesta.
alfa |  29 .05. 2021 ob  09: 10
kar ste volili ,to imate..po toči zvoniti je prepozno....ja ja maske padajo
Capodistria |  29 .05. 2021 ob  07: 47
17
Hvala, župan in vsi vaši sodelavci, ki sodelujete pri tem projektu. Smo namreč tudi tisti, ki nimamo v bližini nove garažne hiše in se bomo primorani počasi umakniti iz mestnega jedra, da lahko tujci dostavijo svoje kovčke do svojih sobodajalcev in tam seveda pustijo svoje konjičke za čas njihovega počitnikovanja. Na redarje sploh ne računamo več, ker jim je itak specialiteta kaznovati meščane.
Zarja |  29 .05. 2021 ob  06: 46
19
Je kateri od obalnih županov sposoben z svojimi sodelavci ustvarit dohodek na kakšen drug način. Pošten mislim. Bi kej o načrtovanju novih gospodarstev in zaposlovanj , ali smo sposobni samo uničevat tisto kar so nam zgradili naši predhodniki ? Pa še kej o gradnji novih stanovanj na obali , pa ne za vikendaše , temveč za prebivalce obale , ki si v zdejšnji situaciji lahko bivanje uredijo le pod mostom.

Nesposoben in pogolten egoističen režim.
Alex |  28 .05. 2021 ob  20: 04
20
Inkasanti !!!! Podražili ste vodo, smeti in zdaj še parkirišča