V KOPRU IN PIRANU O NEVROZNANOSTI GIBANJA: Več kot 30 mednarodnih strokovnjakov pod okriljem TwinBrain projekta

Slovenija

Kaj se dogaja z našimi možgani, ko se gibamo? Kaj, ko izvajamo kompleksne naloge? Kako jih lahko primerno "natreniramo" za starost, da zakasnimo demenco in Parkinsonovo bolezen? Ta in še mnoga druga vprašanja bodo osrednje točke razprav, ki bodo potekale v okviru delavnic ter poletne šole pod okriljem projekta TwinBrain. V naslednjih dneh se bo v Slovenski Istri zbralo preko 30 mednarodnih strokovnjakov s področja nevroznanosti gibanja.

Slovenska Istra bo v prihodnjih dneh gostila preko 30 mednarodnih strokovnjakov, profesorjev in raziskovalcev iz desetih držav - od Nemčije, Švice pa vse do ZDA, ki se ukvarjajo s področjem nevroznanosti gibanja.

Srečali se bodo okviru delavnice "MOBILE BRAIN/BODY IMAGING (MOBI) FROM THEORY TO CLINICAL PRACTICE", ki bo potekala med 30. junijem in 2. julijem v Znanstveno raziskovalnem središču (ZRS) Koper, nato pa delili svoja znanja z več kot 100 študenti v okviru poletne šole "NEUROSCIENCE OF MOVEMENT: EXPLORING BRAIN DYNAMICS IN PARKINSON'S DISEASE AND RELATED DISORDERS", in sicer od  5. do 9. julija na Morski biološki postaji v Piranu.

Osrednji temi dogodkov bosta Alzheimerjeva demenca in Parkinsonova bolezen, pri katerih raziskovalna skupina pod vodstvom dr. Uroša Marušiča iz Inštituta za kineziološke raziskave ZRS Koper razkriva nove mejnike znanosti v okviru lani ustanovljenega laboratorija SloMoBIL: Slovenian Mobile Brain/Body Imaging lab.

"Nevroznanost nam omogoča, da vsako leto bolj razumemo, kako delujejo naši možgani v različnih situacijah. Še posebej pomembno pa je, da se naučimo to znanje pretvoriti v priporočila in intervencije, ki bodo na dolgi rok pomembno vplivale na kvaliteto našega življenja," pravi dr. Uroš Marušič, vodja projekta TwinBrain, in dodaja:

"Zato v letošnji različici delavnice in poletne šole TwinBrain pripravljamo serijo predavanj, ki bodo na interaktiven način prikazala najnovejše ugotovitve zadnjih let s področja nevroznanosti gibanja in ponudimo še korak dlje – do aplikativnih znanj in prenosa najnovejših ugotovitev v klinično prakso."

V okviru poletne šole bo potekalo tudi večerno predavanje dr. Bruna Giordanija iz Univerze v Michiganu (ZDA) z naslovom "A walk through a century of Alzheimer's disease diagnosis and treatment". Dogodek bo potekal v torek, 5. julija, ob 18.30 na vrtu Georgios v Piranu.

Delavnico in poletno šolo organizira Inštitut za kineziološke raziskave ZRS Koper v okviru projekta TwinBrain (TWINning the BRAIN with machine learning for neuromuscular efficiency, Spreading Excellence and Widening Participation, H2020-2018-2020).

Več informacij in programe nadete na TEJ POVEZAVI.

Deli novico: