V KOPRSKI OBČINI V BOJ PROTI ČRNI STATISTIKI SRČNIH ZASTOJEV: Odslej bodo lahko pomagali prvi posredovalci

Koper

V tem tednu bodo na območju koprske občine uradno aktivirali projekt prvih posredovalcev. Gre za laične prostovoljce, ki bodo nudili prvo pomoč na primer ob srčnem zastoju, in sicer zlasti na bolj odročnih krajih, kamor služba nujne medicinske pomoči ne more priti v manj kot 15 minutah. Do konca meseca bo na terenu prisotnih 24 prostovoljcev.

Gre za prvi tovrstni projekt v slovenski Istri, ki bo uradno aktiviran v tem tednu, njegovo izvedbo pa je financirala mestna občina. Kot je na današnji novinarski konferenci navedel sekretar območnega združenja Rdečega križa Iztok Jelačin, projekt poteka vzporedno z razvojem mreže defibrilatorjev, razvoj obeh projektov pa pomeni "dvig standarda zdravstva na našem teritoriju".

Zdravnik Matej Rubelli Furman iz prehospitalne enote nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Koper je navedel zaskrbljujočo statistiko, da v Sloveniji beležijo okoli 1600 srčnih zastojev letno, na slovenski obali pa to pomeni en primer nenadnega srčnega zastoja na teden. Dostopni časi za intervencijo nujne medicinske pomoči so se podaljšali, po drugi strani pa podatki kažejo, da na pomoč priskoči le 30 odstotkov prebivalstva, kar je bistveno manj od sosednjih držav.

Rubelli Furman je ob tem izpostavil pomen hitre intervencije: "Očividec, ki začne s temi postopki oživljanja, s tem ponudi osebi, ki je nenadno obolela, do štirikrat večjo možnost za preživetje."

Kot je dodal, prvi posredovalci ne prevzemajo vloge nujne medicinske pomoči, pač pa predstavljajo dodaten člen v verigi preživetja, s katerim si "kupujemo čas" do prihoda ekipe nujne medicinske pomoči.

Vodja projekta Iris Ozimič je poudarila, da je strah pred ukrepanjem odveč, saj lahko s preprostimi ukrepi naredimo veliko, nenazadnje pa smo v primeru nesreče dolžni nuditi prvo pomoč.

Postopek aktivacije prvih posredovalcev je enostaven. Po klicu na številko 112 se zdravstveni dispečer na podlagi notranjega algoritma odloči, ali lahko prvi posredovalec pomaga ali ne. Nato vsi prvi posredovalci direktno iz sistema prejmejo sporočilo z osnovnimi podatki in lokacijo. Posredovalec nato sam oceni, ali je v 10 minutah lahko pri poškodovancu, in če tega ne more, klic zavrne. Po prihodu na kraj dogodka prostovoljec oceni stanje in pokliče na številko 112 ter ostane v stiku. Pri celotnem postopku ne pride do nobene zamude pri aktivaciji nujne medicinske pomoči, ki bo ob prihodu nadaljevala z nudenjem profesionalne oskrbe.

Do konca meseca se bo aktiviralo 24 prostovoljcev, ki so opravili dvodnevni tečaj in prejeli brezrokavnik z odsevniki in opremo za prvo pomoč. Zaenkrat so najbolje pokrita območja Hrvatinov, Črnega Kala, Svetega Antona in Dekanov. Kot je dodala Ozimičeva, si želijo, da bi se v projekt vključilo čim več oseb. K usposabljanju sicer lahko pristopijo vse polnoletne osebe.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija