V KOPRSKI KNJIŽNICI ZANIMIVA RAZSTAVA KARIKATUR: Koga vse je upodobila Lorella Fermo? (FOTO)

Koper

V avli Osrednje knjižnice Srečka Vilharja v Kopru so danes odprli razstavo koprske karikaturistke Lorelle Fermo z naslovom Literatura v karikaturi. Gre za upodobitve 16 gostov mesečnih Pogovorov o branju, ki so se v Gledališču Koper zvrstili med oktobrom 2018 in letošnjim junijem. Razstava bo na ogled do konca avgusta.

Pogovore o branju, ki se sicer v koprskem gledališču odvijajo že od leta 2012, je avtorica Lorella Fermo pospremila s poklonom gostu, ki ga je upodobila v značilnem položaju in z mnogimi duhovitimi detajli iz njegove literature ali književnega ozadja.

Vsakokratni upodobljenec je skoraj vedno v družbi, pesnik in esejist Andrej Medved je denimo upodobljen v družbi Umberta Eca, pesnica Kaja Teržan pa v družbi igralke Saše Pavček, je na novinarski konferenci ob današnjem odprtju navedla kulturnica Jasna Čebron.

Poleg omenjenih so na karikaturah upodobljeni še Mirt Komelj, Anja Golob, Marko Sosič, Milan Dekleva, Juan Octavio Prenz, Miklavž Komelj, Marjan Tomšič, Suzana Tratnik, Breda Biščak, Dušan Merc, Ace Mermolja, Gašper Kralj, Dragan Velikič in Velibor Čolić.

Lorella Fermo

Kot je o avtoričinem portretih zapisal Enzo Santese, Lorella Fermo v njih izpostavlja tipične lastnosti posameznikov, ki jih uokvirja spačena optika njenega humorja - sposobnost, da nam izvabi nasmeh z dobrodušno močjo premlevanja zabavnih vidikov vsakdanjega življenja. Kot spretna risarka in nadarjena karikaturistka pa zna prodreti v fiziognomijo ljudi, ki postajajo liki zasebnega gledališča, v katerem se giblje sodobnost. Človeška pokrajina, ki se očrtuje, pa vrvi od psiholoških utrinkov.

Razstava bo v avli koprske knjižnice na ogled do konca avgusta, moč pa si jo bo ogledati tudi na spletu

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija