V KOPRSKI KNJIŽNICI PRAZNUJEJO 100 LET VLADIMIRJA LOVCA: Nekdanji direktor glasbene šole je za sabo pustil bogat opus

Koper

V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper so v sredo, 1. junija, odprli razstavo, posvečeno glasbeniku, ki je za sabo pustil bogat spekter glasbenih del Vladimirju Lovcu.

Nekoč direktor Glasbene šole v Kopru, skladatelj, dirigent, profesor, glasbeni kritik in publicist, je s svojo glasbo združeval, učil in povezoval. Tudi danes je njegovo delo v skupnem projektu združilo različne institucije, ki so spomnile na njegov bogati opus: Zavod lepih umetnosti, Glasbena šola Koper, Pokrajinski arhiv Koper, Narodna in univerzitetna knjižnica Ljubljana, Društvo slovenskih skladateljev, Društvo prijateljev glasbe, Mestna občina Koper in mnoge druge organizacije ter posamezniki.

"Ob 100. obletnici rojstva umetnika se je zvrstilo že kar nekaj prireditev, izjemno pa smo veseli, da razstavo o njegovem življenju gostimo pri nas. Zakladnica glasbe se v družbi s pojavljanjem v številnih novih preoblekah, vedno znova ohranja in nadgrajuje, je in ostaja univerzalija med svetovnimi kulturami," nam je po dogodku zaupal direktor koprske knjižnice David Runco.

Tako kot jezik in literatura tudi glasba govori o medčloveških odnosih, je romantična, vesela, melanholična, jezna in uporna. Vladimir Lovec je v svojih skladbah zajel celotno paleto čustev in s svojimi skladbami navduševal tako doma kot v svetu. Še toliko bolj je razstava o njegovem delu in življenju zanimiva, saj je Lovec živel v obdobju, ko so se skladatelji lahko zanesli le na svoj sluh, notno črtovje in svinčnik.

Odprtje razstave sta s svojima zanimivima prispevkoma obogatila nekdanja Lovčeva učenca mag. Ivan Florjanc, profesor kompozicije na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani, in Tomo Vran, akademski slikar in grafik, ki sta se pogovarjala z nekdanjo ravnateljico Glasbene šole Koper Marijo Gombač. Navzoče je pozdravil tudi Iztok Babnik, trenutni direktor Glasbene šole Koper. Za bogat spremljevalni kulturni program so poskrbele flavtistka mag. Alenka Zupan in učenke baletnega oddelka na Glasbeni šoli.