V KOPRSKEM PRISTANIŠČU BODO TESTIRALI 5G OMREŽJE: Namenjeno bo razvoju rešitev na področju transportne logistike

Slovenija

Telekom Slovenije bo v Luki Koper vzpostavil omrežje pete generacije mobilne telefonije 5G, ki bo namenjeno razvoju in testiranju rešitev na področju transportne logistike. Projekt se sofinancira iz evropskega programa Obzorje 2020, podobne rešitve pa bodo ostali partnerji testirali tudi v pristaniščih Hamburg in Pirej.

Telekom Slovenije v koprskem pristanišču načrtuje pametno 5G infrastrukturo na način, da bo lahko na njej (poleg komunikacijskih storitev) omogočil številna navidezna namenska omrežja za posamezne poslovne vertikale, kot so logistika, transport, zdravje, energija, tovarne, pametna mesta in skupnosti, so pojasnili v največjem slovenskem operaterju.

V Luki Koper bodo sodobno 5G omrežje uporabili za testiranje uporabniških izkušenj na področju varovanja pristanišča, izboljšave procesov v operativi ter na področju varovanja okolja. Sistem namreč omogoča boljšo pokritost območja ter hitrejši prenos večje količine podatkov, kot na primer video in foto materiala. S tega vidika omogoča lažji nadzor nad varnostjo in hitrostjo izvajanja pretovora. Prav tako olajša nadzor nad porabo električne energije, kar omogoča večjo energetsko učinkovitost.

Gre za del evropskega razvojnega projekta 5G-Loginnov, ki je osredotočen na omrežje naslednje mobilne generacije 5G, in sicer predvsem z vidika razvoja inovativnih rešitev na področju logistike v okviru Industrije 4.0, sofinancira pa ga Evropska komisija v okviru programa za raziskave in inovacije Obzorje 2020. V njem med 15 partnerji iz več evropskih držav skupaj sodelujejo tudi Luka Koper, Telekom Slovenije in Internet institut iz Ljubljane.

Vseh 15 partnerjev bo v projekt vložilo skoraj osem milijonov evrov. Sofinanciranje Evropske komisije znaša 70 odstotkov, kar pomeni, da bo projekt deležen skoraj šest milijonov evrov evropskih sredstev. Projekt bo trajal tri leta in bo predvidoma zaključen septembra 2023.

Telekom Slovenije je doslej sodeloval v dveh evropskih projektih s področja uvedbe 5G, sodeluje pa tudi v slovenskem projektu 5G Varnost. Družba Luka Koper pa trenutno sodeluje v dveh projektih iz programa Obzorje 2020, oba se osredotočata na področje fizične in kibernetske varnosti pristanišč ter s tem povezanih izboljšav pri varovanju kritične infrastrukture.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  25 .05. 2020 ob  16: 38
V Luki Koper Onesnažujejo na kopnem, v morju in v zraku.
Mercedes so v onesnaževanju Istre. Ll
zoran13 |  24 .05. 2020 ob  17: 28
18
5G - LOGINNOV

Luka Koper, Telekom Slovenije in podjetje Internet institut d.o.o. sodelujejo pri projektu Evropske komisije 5G-LOGINNOV v okviru programa Obzorje 2020, v sklopu katerega bodo v koprskem pristanišču testno preizkušali omrežje 5G na področju varovanja pristanišča in okolja ter izboljšave operativnih procesov. Novica, da bo Luka Koper sodelovala v omenjenem projektu, je očitno zmotila nekatere krajane, ki ne podpirajo uvajanja pete generacije mobilnih omrežij.

Od bralca smo v uredništvo prejeli precej jezno pismo Koprčanke, ki naj bi pisala v imenu skupine občanov. Pismo je bilo očitno naslovljeno na Krajevno skupnost (KS) Koper center. "Od Krajevne skupnosti Koper center oziroma njenega predsednika zahtevamo, da takoj ustavi kakršno koli testno ali drugačno uporabo 5G-tehnologije. Opozarjamo, da se je dogovor o testiranju izvršil mimo javnosti in je zato nedopustno in celo protiustavno takšno testiranje. Ne želimo in predvsem NE DOVOLIMO, da se mimo nas vseh, v naši okolici izvajajo tovrstni eksperimenti!" piše v pismu.

"Zaradi velikanske zmede na tem področju, predvsem pa zaradi vedno večjih opozoril znanstvenikov iz celega sveta, da je nova tehnologija izjemno škodljiva za ljudi, živali in rastline, se sprašujemo, kako to, da mestne oblasti niso vprašale občank in občanov za dovoljenje ali konsenz za testno uporabo tehnologije 5G?" je zapisano.

"Glede na dejstvo, da ta tehnologija ŠE NI BILA testirana in se zato izvaja testiranje v našem okolju oziroma na nas in naših otrocih, bi bilo skrajno neodgovorno ter celo kriminalno dejanje, v kolikor VI kot direktni predstavnik občank in občanov, ne bi reagirali. Opozarjamo vas, da boste v prvi vrsti odgovorni VI ter župan Kopra, v kolikor bomo Koprčani imeli zdravstvene težave!" še preberemo v precej ostrem zapisu.

V času pandemije novega koronavirusa so se po svetu, tudi pri nas, naravnost 'razcvetele' različne teorije zarote, povezane s 5G. Večji del aktivistov trdi, da omrežje 5G predstavlja nevarnost za zdravje, nekateri pa gredo korak dlje in povezujejo pandemijo covid-19 z omrežjem 5G.
www.regionalobala.si/novica/globalna-teorija-zarote-proti-5g-ocitno-uspeva-tudi-v-kopru-zaskrbljeni-krajani-pisali-predsedniku-k
www.telekom.si/o-podjetju/za-medije/Luka_Koper_in_Telekom_Slovenije_bosta_sodelovala_v_evropskem_projektu_5G_LOGINNOV
siol.net/digisvet/novice/testno-omrezje-5g-telekoma-slovenije-tudi-v-luki-koper-525640
www.linkedin.com/company/luka-koper-d-d-
Paritzanistrian |  24 .05. 2020 ob  13: 09
21
Alfa, nisem koperčan, če pa boste protestirali, se vam bom pridružil.
alfa |  24 .05. 2020 ob  11: 29
29
to da skoduje zdravju se pa nihce ne uprasa! a kar tako sami so se odlocili brez da bi o tem nas obvestili ce se strinjamo al ne!!...mislim da bodo protesti....
čarli |  24 .05. 2020 ob  10: 50
25
Kapital ne gleda na ljudi, pač pa na večanje dobička. 8 mio sredstev se mi zdi močno precenjeno, glede na kitajske izdelke, aja, gospodo je treba podplačat, da podpišejo dovoljenja.
žveplo |  24 .05. 2020 ob  09: 23
20
A to da sofinancira Evropa pa nikomur ne ustvari sumov, kaj je za vsem skupaj?