V KOPER PRIHAJAJO MAŠKARE: Razgibano dogajanje na letošnji Istrski pustni povorki

Koper

V Kopru bodo oblast po nekaj letih ponovno prevzele maškare. Razgibano dogajanje, ki bo spremljalo 13. Istrsko pustno povorko, bo popestrilo mestni utrip na pustno soboto, ko ne bo manjkalo sladkih in slanih dobrot, dobre glasbe in seveda izvirnih pustnih kostumov.

Pust ima v Istri dolgo tradicijo. Pustna rajanja in sprevodi mask so značilni za veliko krajev in vasi na podeželju, čudovite maškare pa se bodo na pustno soboto dopoldne zbrale v samem mestu in se sprehodile po ulicah. Med obiskovalce bodo tudi letos delile dobro voljo, nasmehe in pustne dobrote!

Na 13. Istrski pustni povorki, ki se bo pričela v soboto, 18. februarja ob 11. uri, bo letos sodelovalo več kot 700 mask, ki se bodo predstavljale v 23 skupinah kot etnografske maske, pustne skupine in pustni vozovi.

Tematike, ki jih bodo maske predstavljale, bodo zelo raznolike. Na izviren in simpatičen način bodo člani skupin predstavili težave v zdravstvu, sodobne prehranske trende, podnebne spremembe, okoliščine povezane z izgradnjo drugega tira in druge. Obiskali nas bodo netopirji, kokoši, Disneyevi junaki, pa tudi klovni, irski škrateljci in seveda kurenti.

Pred pričetkom povorke bo v koprski Taverni program za najmlajše, ki bo vključeval zabavo s čarodejem Zlatkom, pustni ples, gledališke skeče, gromozanske milne mehurčke in pustne igre z gospo in gospodom Klovnom. Po koncu povorke bo sledilo pustno rajanje s skupino Trio Teci teci in podelitev nagrad sodelujočim. Na bližnjem Mandraču in na ploščadi pri stavbi nekdanje Uprave za pomorstvo bo možno na pustni tržnici izbrati med številnimi sladkimi in slanimi pustnimi dobrotami, napitki in drugimi izdelki.

Pustnih skupin v povorki letos ne bo ocenjevala komisija, ampak čisto vsi obiskovalci prireditve. Preko kupončkov, ki jih bo možno oddati na različnih točkah vzdolž Pristaniške ulice, ali preko spletnega obrazca, ki bo aktiven na dan dogodka, bo občinstvo glasovalo za najlepšo pustno skupino in tako sodelovalo v nagradni igri.

Se še spomnite, kako je bilo na 12. Istrski pustni povorki? Oglejte si posnetek in osvežite spomin.

Dogodek bodo spremljale tudi spremembe v prometnem režimu

Zaradi prireditve se v Kopru obeta kar nekaj sprememb v prometu, saj bodo nekatere ulice, ceste in trgi zaprti. Obiskovalce vabijo, da uporabijo parkirišča na obrobju mesta in se do centra sprehodijo oziroma uporabijo javni prevoz. Med večjimi parkirnimi površinami so parkirišče v Žusterni, P+R Semedela, P+R Kolodvorska in nova Parkirna hiša Sonce.

Vse informacije o dogodku so zbrane TUKAJ.

Fotografije: Jaka Ivančič, Video: Kleva Films

#visitkoper #ifeelsLOVEnia #LoveIstria #IstrskiKarneval

Deli novico: