V KOPER PRIHAJA RAZPARAČ: Gonilna sila predstave je groza (FOTO)

Koper

Predstavo Razparač so ustvarjalci oblikovali po drami Disney Razparač, ki je večkrat nagrajeni dramski prvenec v Londonu rojenega dramatika in filmskega scenarista ter slikarja Philipa Ridleyja. Nastala je v koprodukciji Gledališča Koper in SNG Nova Gorica, pod režijo pa je podpisana priznana igralka in režiserka Nataša Barbara Gračner.

"Aktualnost teme razdejanega sveta, ki od zunaj pritiska in nas travmatizira z občutkom zapuščenosti, napadi panike, kompulzivnimi hotenji in vedenjskimi motnjami, je v nebo vpijoča. Jedro pa se po navadi skriva v praspominu zanemarjene razvojne potrebe, ki ostane nepotešena tudi v odraslosti. Pod površjem odraslega telesa se namreč skriva nenasiten otrok, ki se počuti praznega in osiromašenega. In to je človek današnjega časa," je predstavo opisala režiserka Nataša Barbara Gračner.

V delu se avtor poigrava s klišeji filmskih grozljivk, podobo nasilja in strahu spleta v nadrealistično odrsko "pravljico", ki jo v srhljivi samoti, bolečini, otroški potrebi po varnosti in želji sanjata njegova prisilno infantilna junaka. Gonilna sila predstave je groza. "Moto dramskega teksta: "Strahovi so osebnejši, kot je kazalo – dovolj smo si sami, čas naredi ostalo", nas je vodil po zanimivem psihonavtičnem potovanju in zdi se mi, da je nastala nenavadna in intenzivna predstava, v kateri skozi odlične igralske kreacije Arne Hadžialjević, Blaža Popovskega in Jureta Rajšpa, Razparač še močneje zareže."

Blaž Popovski: Najbolj temačna vloga doslej

Blaž Popovski je eden bolj plodovitih članov koprskega umetniškega ansambla. V zadnjih letih je igral v dvajsetih predstavah, med katerimi izstopajo Jugoslavija, moja dežela (Goran Vojnović), Birokrati (Jure Karas) in Tutošomato (Iztok Mlakar): "Vloga Presleyja v Razparaču je bila poseben izziv. Čustveno in psihološko je zelo intenzivna, predvsem zaradi tematike in same zgodbe. Saj je moj lik zaprt v temačnem predoru, v katerem izgubiš občutek za čas in prostor. Hkrati pa odpira notranji svet in ponuja razlago vsakemu gledalcu na svoj način. Vloga Presleyja zahteva temačnost v občutkih, obnemelost. Sem se precej nagaral, da sem se dokopal do "njega". Hkrati pa je bilo delo užitek, ravno zato, ker ni bilo lahko."

Arna Hadžialjević: Centrifuga, ki te odpelje v vesolje

Večkrat nagrajena igralka SNG Nova Gorica Arna Hadžialjević prvič sodeluje s koprskim gledališčem. O predstavi je povedala: "Zame je ta predstava centrifuga, ki odpelje v vesolje. Vidim jo kot proces samozdravljenja otroške rane, skozi katerega moramo vsi, da bi resnično vstopili v svet odraslosti. Treba se je soočiti z notranjimi demoni, strahovi, ohromelostjo: jih spustiti, da spregovorijo, jim prisluhniti, se z njimi pogovoriti – zato da bi jih presegli in odslovili. Zame je bil proces izjemno prijeten, ker se je rodil še tako potreben varen prostor, v katerem smo soustvarjali to predstavo. Mislim, da nas uči, da je edina pot skozi življenje polna potrpežljivosti in vztrajanja. Je pot soočanja z občutkom krivde. Brisanje krivde tako, da ji nadeneš obraz in ji daš ime."

Jure Rajšp prvič pred koprskim občinstvom

Neodvisen igralec Jure Rajšp, ki je AGRFT obiskoval v istem letniku kot Popovski, bo na odru Gledališča Koper stal prvič: "Sprva smo se besedila lotili zelo klasično, torej z bralnimi vajami. Kasneje v prostoru pa smo začeli odpirati teme, ki se dotikajo besedila: tesnobe, notranjih demonov, izolacije, nezmožnosti soočanja z lastnimi strahovi, travm. V celotnem procesu smo se veliko ukvarjali tudi z gibalnimi komponentami, ki so v tej predstavi, poleg igralskih, zagotovo eden ključnih elementov. Igralsko in tudi celostno pa smo se lotevali zelo natančno, filigransko. Postavili smo shemo, formo, ki skozi natančno preigravanje odpira vprašanja, zareže v gledalca in ga zagotovo ne pusti ravnodušnega. Prepričan sem, da se lahko v predstavi praktično vsak prepozna v vsaj enem aspektu. Zahvala za to gre celotni ustvarjalni ekipi."

Premiera Razparača bo v koprskem gledališču danes, 11. novembra ob 20.00. Prav tako pa bo na sporedu v soboto, 12. novembra, ob 20.00, v sredo, 16. novembra, ob 20.00 in v četrtek, 17. novembra, ob 20.00.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  13 .11. 2022 ob  13: 11
igralci pridni, režija pa mi ni bila všeč