V KOPER PRIHAJA PPF MLADI: Poskrbeli bodo za teden poln gledaliških predstav, filmov in glasbe

Koper

Od 18. do 23. julija v Koper prihaja že tretja edicija festivala PPF Mladi, ki se bo odvijal v Gledališču Koper in na Verdijevi ulici. Pripravljen je pester program, kjer bodo v ospredju mladi ustvarjalci, ki bodo poskrbeli za teden poln gledaliških predstav, filmov in glasbe. Predstavile se bodo štiri gledališke akademije. Akademija za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) bo gostovala z dvema predstavama, pridružili pa se ji bosta še predstavi študentov Akademije dramskih umetnosti iz Zagreba in Umetniške akademije Univerze Banja Luka.

"Gre za mednarodni festival, namenjen akademijam, kjer se bodo srečali študenti, se pogovorili in izmenjali izkušnje," je povedal Matej Sukič, organizator in producent PPF Mladi. Letošnje gostovanje tujih akademij je novost in korak višje od prejšnjih edicij, organizatorji pa so glede festivala še bolj ambiciozni.

"Vsako leto si želimo povabiti čim več akademij iz tujine in v dogajanje vpeljati tudi delavnice ter masterclasse in Koper postaviti na zemljevid festivalov dramskih akademij. Ta festival je pomemben tudi za kulturni in družbeni razvoj," je poudaril Ivan Loboda, umetniški vodja festivala. "Glavni cilj je postaviti PPF Mladi kot vodilni festival v regiji kar se tiče festivalov dramskih akademij in pripomoči k razvoju mehkih vsebin mesta Koper," je dodal Sukič.

Letošnja novost je tudi nagrada občinstva, ki jo bodo podelili na podlagi glasovnic. Potekali bodo tudi pogovori o ogledanih predstavah, kjer bo beseda tekla o procesu in metodologijah ter prihodnosti in aktivnosti mladih. V soboto se bo festival zaključil z ogledom študentskih filmov. Vsak večer pa bo Verdijevo ulico preplavila glasba raznih izvajalcev, kot so Freedom Fighters ft. Tadiman, The Chillers, Popotnik, 2B, Big Roy, Drill, Out-Lot, Pantaloons ft. Techno Vikings, JK Soul in Samodajefešta.

Velik podpornik festivala je tudi Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP). Njen predsednik Jure Ciglar pravi, da je "ŠOUP zagovornik povezovanja študentov in kultur, ta festival pa počne ravno to". Poudaril je tudi, da je festival vsako leto boljši in odlična priložnost ne samo za mlade, ampak tudi za razvoj celotne regije, glede česar so lahko zelo ambiciozni, saj je festival vsako leto bolj bogat.

Lansko leto se je festivala udeležilo približno 1500 ljudi, letos pa pričakujejo tudi 2500 obiskovalcev. Vsi vstopi na dogodke so brezplačni.

BONUS VIDEO: Ste tudi vi želeli v otroštvu postati pilot?

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija