V koaliciji hvalijo lastno vlado

Predstavniki koalicijskih strank so v pogovoru za POP TV izrazili prepričanje, da je vlada v nekaj mesecih naredila več kot vse vlade doslej. Glede pobude za reformo političnega sistema prek ustavnih sprememb, ki so po mnenju SDS prvi pogoj za reševanje krize, pa so opozorili, da večinski volilni sistem vodi v odločanje med le dvema možnostma.

Po vedenju vodje poslancev PS Janija Möderndorferja trojka nikjer ne čaka. "Vlada je sposobna opravljati vse naloge in verjamem in prepričan sem, da jih bo," je dejal. Po njegovih navedbah je Janez Janša avgusta lani grozil, da bo Slovenija bankrotirala, enako počne tudi danes. Opozoril je, "da moramo nehati strašiti".

Predsednik DL Gregor Virant je ponovil, da je imel Janez Janša, ko je bil premier, ključ do volitev v svojih rokah, pa ga ni uporabil. "Večinski volilni sistem nas za vedno obsodi na odločanje med Janezom Janšo in Zoranom Jankovićem," je prepričan Virant.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec pa je poudaril, da je treba ohraniti politično stabilnost. Po njegovem mnenju Janša poskuša destabilizirati situacijo, da bi povzročil predčasne volitve, da bi prišla trojka in da bi znižali pokojnine, zmanjšali javni sektor ... "Pri tem pa želi takšen volilni sistem, ki bi spominjal na enopartijski sistem, kjer praktično ne bi bilo več boja za oblast," je dejal.

Vodja poslancev SD Matjaž Han je prepričan, da smo bili marca ujetniki Janeza Janše, danes smo ujetniki Zorana Jankovića. Po njegovih besedah dva nekdanja premiera - poleg Janše tudi Lojze Peterle - danes kličeta trojko, pri čemer bi lahko Janša brez problema Slovenijo rešil tako, da bi marca letos odstopil, postavil drugega mandatarja in bi prejšnja vlada ostala na oblasti.

Je pa Han dejal še, da bi bil potreben družbeni dogovor med politiko, gospodarstvom, sindikati in civilno družbo o tem, kakšno državo želimo. Podobno je sicer danes predlagala tudi NSi.

Svet SDS pa je danes ocenil, da je Slovenija na robu bankrota in da se je vlada izkazala kot popolnoma nesposobna. SDS predlaga takojšnji začetek pogovorov o reformi političnega sistema prek ustavnih sprememb, ki so prvi pogoj za reševanje krize.

Opazovalec |  06 .10. 2013 ob  09: 24
Nekako tako gre pregovor: samohvala se pod mizo valja.