V KAMNOLOMU GRIŽA ODKRITA KRAŠKA JAMA: Poskušali so jo zasuti s kamenjem z delovišča, jamarji našli pločevinke hrane in pijače (FOTO)

Koper

Na območju kamnoloma Griža pri Rižani so nedavno odkrili jamo, ki so jo v preteklosti zasipali s skalami in gruščem z delovišča kamnoloma, so sporočili iz Civilne iniciative Kamnolom Griža. Dokler jama ne bo zavarovana, obstaja možnost ponovnega prikrivanja ali celo uničenja vhoda v jamo, so opozorili.

V civilni iniciativi, kjer nasprotujejo nameram podjetja VOC Ekologija po oživitvi dejavnosti na omenjenem kamnolomu, so nedavno odkrili odprt vhod v jamo, ki se nahaja pod vrhom pridobivalnega območja kamnoloma, na eni od teras v smeri vasi Kubed. O najdbi so obvestili Jamarsko društvo Dimnice Koper, ki je v sredo napravilo oceno stanja, v nedeljo pa še poseg zbiranja relevantnih podatkov za registracijo in vpis jame v kataster jam, ki ga vodi Jamarska zveza Slovenije, so navedli v današnjem sporočilu za javnost.

Pri tem so jamarji ugotovili, da ima trenutno dostopni del jame dolžino približno 13 metrov in da se nadaljuje v dveh smereh, ki pa sta trenutno še neprehodni in potrebujeta nadaljnji poseg čiščenja in raziskovanja. Jamarji so ugotovili tudi, da so jamo v preteklosti zasipali s skalami in gruščem iz delovišča kamnoloma Griža, v katerem so našli tudi ostanke več različnih pločevink.

Zasipanje jame po prepričanju civilne iniciative kaže na zelo verjetno prikrivanje dejanskega stanja v smislu, da se skrajša njena dolžina. Kot so poudarili, dokler jama ne bo uradno registrirana in zavarovana, obstaja možna nevarnost ponovnega prikrivanja ali celo uničenja vhoda v jamo v interesu lastnika rudarske koncesije ali izvajalca rudarskih del ter nevarnost padca za ljudi in živali.

Z najdbo jame v koncesijskem območju kamnoloma Griža pri Rižani na parcelah v lasti države se odpirajo tudi številna vprašanja suma protipravne pridobitve premoženja in odgovornosti pravnih subjektov, točneje nekdanjega koncesionarja v kamnolomu Primorja v stečaju, VOC Ekologije ter njihovih odgovornih oseb in podizvajalcev. Prav tako se po mnenju civilne iniciative postavlja vprašanje nadzora in odgovornosti pristojnih inšpekcijskih služb.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija