V JAVNOST PRICURLJALA SPOROČILA: To sta si pošiljala prijatelja pogrešanega Dalmatinca, kar nekaj zadev 'smrdi'

Kronika

Pri preiskavi okoliščin izginotja 27-letnega hrvaškega državljana Mateja Periša v Beogradu je veliko dela, ki ga ni opravila srbska policija, ampak hrvaška. Poleg zaslišanja vseh Matejevih prijateljev, ima policija v posesti tudi vsa sporočila, ki so si jih pošiljali med seboj. Koliko bodo ta sporočila osvetlila primer, je težko oceniti, a bodo prinesla vsaj sliko o dogajanju tik pred izginotjem 27-letnika.

Slobodna Dalmacija ima v lasti del korespondence na aplikaciji WhatsApp. Sporočila sta si izmenjevala Matejev prijatelj, ki je bil v noči izginotja z njim v Beogradu, in dekle, ki je ostalo v Splitu. Sporočila se nanašajo na dogodke na dan izginotja in na pet, šest dni po tem.

V prvem sporočilu je prijatelj dekletu napisal: "Ne vem, kaj se mu je zgodilo. Droge ali kaj … Mi nismo jemali …"

Matej Periš

Dekle mu je odgovorilo: "Ne verjamem, da bi vzel sam in skrival, razen če mu ni kdo tam ponudil. Saj ni ženska, da bi mu kdo kaj dal v pijačo." Prijatelj pa ji je na to odgovoril: "Res ne razumem."

Sporočila sta si pošiljala tudi v naslednjih dneh, a se niso dotikala teme Matejevega izginotja. Nekaj dni kasneje pa sta spet obnovila to zgodbo. Prijatelj ji je napisal: "Lahko bi bilo tudi to, kar ti praviš. Ampak vseeno bi prišel do … (navede ime), rekel, da gre rešit, ne bi mu rekel, grem naredit krog po klubu. Res ne vem, kaj naj rečem."

"Ja, ampak vmes se je zapletel s tem človekom, mogoče tega ni načrtoval. Ali pa je tudi ona uporabljala ta čuda, da mu je nekoga našla," je na to odgovorilo dekle.

"Lahko bi bilo res, kolikor jaz vem, ona ne uporablja," je odvrnil prijatelj, dekle pa: "Ali mu je bilo žal, da ste vi vzeli z njimi, on pa ni?"

"On sploh ni vedel. In to je bilo po tem, ko je on izginil," ji je odgovoril Matejev prijatelj.

V njunem dopisovanju je zaznati čudne detajle, recimo, zakaj Matejev prijatelj spreminja zgodbo od tega, da niso jemali drog, do tega, da so jih vzeli. Sumljivo je tudi, kako dekle ve za situacijo "z njimi".

Takšnih sporočil je na desetine, policija pa sestavlja mozaik popolne rekonstrukcije odnosov in dogajanj v klubu tudi po Matejevem odhodu. Kot je izvedel Jutarnji list, so policisti medtem opravili zaslišanja z "družbo iz Zadra", ki je bila tisto noč v klubu Gotik neposredno poleg družbe Mateja Periša.

Hrvaška policija je v vsakodnevnem stiku s kolegi iz Srbije. Izključeno pa ni niti, da bo prihodnji teden ponovno srečanje hrvaških policistov s kolegi v Beogradu, a je to odvisno od nadaljnjih rezultatov preiskave.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija