V IZRAELU CEPIJO ŽE S ČETRTIM ODMERKOM: Država odpira meje za turiste, a le pod temi pogoji

Svet

Izrael bo z 9. januarjem znova odprl meje za turiste, a le za tiste, ki so cepljeni s poživitvenim odmerkom ali so zaključili osnovni cikel cepljenja v minulih šestih mesecih. Obenem morajo v karanteno do negativnega izvida testa PCR. Medtem so v državi danes začeli deliti že četrte odmerke cepiv proti covidu-19.

Izrael je turistom vstop v državo prepovedal zaradi nevarnosti nove koronavirusne različice omikron, potem ko so konec novembra v državi potrdili prve primere okužbe s to zelo nalezljivo različico. Strokovnjaki so zdaj ocenili, da ukrep ni več smiseln, saj se je omikron medtem v Izraelu že močno razširil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vlada je tako danes odločila, da z 9. januarjem omili pogoje za vstop v državo za turiste, ki ne prihajajo iz z vidika pandemije covida-19 visoko rizičnih držav. Omilitve veljajo le za tiste, ki so bili cepljeni po izraelskih standardih - so prejeli poživitveni odmerek ali so bili cepljeni v zadnjih šestih mesecih - ali so covid-19 preboleli. Vseeno morajo po prihodu v Izrael še v karanteno za 24 ur oziroma dokler ne dobijo negativnega izvida testa PCR na okužbo z novim koronavirusom.

V Izraelu so sicer danes spričo hitrega širjenja omikrona med prvimi na svetu začeli razdeljevati četrte odmerke cepiva proti covidu-19 zdravstvenim delavcem in ljudem, starejšim od 60 let, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Pogoj je, da so prvi poživitveni odmerek prejeli pred vsaj štirimi meseci. Že pred dvema dnevoma se je začelo cepljenje s četrtim odmerkom tistih, ki imajo močno oslabljen imunski sistem.

V nedeljo so po navedbah ministrstva za zdravje v državi potrdili 6562 novih okužb, kar je skoraj dvakratnik dnevnega povprečja minulega tedna. Izraelski premier Naftali Benet je v nedeljo posvaril, da bi lahko že v kratkem beležili po 50.000 primerov dnevno.

V Izraelu je sicer tri odmerke cepiva proti covidu-19 doslej prejelo več kot štiri milijone od skupno 9,2 milijona ljudi. A obenem jih je po veljavnih pravilih cepljenih le 60 odstotkov - 31 odstotkov se jih sploh ni cepilo, devetim odstotkom pa se je iztekla veljavnost cepilnih potrdil, poroča AFP.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  03 .01. 2022 ob  20: 18
-4
Lepo da priznaš.
manemebasat |  03 .01. 2022 ob  18: 47
Hahaha in ovcam se vedno nic jasno hahahah ajde, v vrsto!