V IZOLSKO MARINO IZTEKLO 100 LITROV GORIVA: Kriva je bila tehnična napaka na barki Ljubljančana (FOTO)

Kronika

Policijska uprava (PU) Koper je potrdila, da je do včerajšnje ekološke nesreče, pri kateri je v morje izteklo približno 100 litrov goriva, prišlo zaradi tehnične napake plovila v lasti 54-letnega Ljubljančana. Gasilci so zavarovali širjenje madeža, vse postopke pa je na kraju prevzel pomorski inšpektor in lastniku prepovedal izplutje.

Na dan prihajajo nove podrobnosti včerajšnje ekološke nesreče, ko je pri polnjenju rezervoarja jadrnice v izolskem mandraču v morje iztekla večja količina dizelskega goriva. Vodja Sektorja za varovanje obalnega morja Arturo Steffe je pojasnil, da je od skupno natočenih 300 litrov v morje izteklo 100 litrov goriva

"Sreča je bila, da je veter pihal tako, da je zadržal izteklo gorivo v malem mandraču in da ni prišlo do širjenja v večje območje marine. Zato smo uspeli z baražo preprečili razlitje v širše območje. Omejeno področje je tudi bistveno lažje čistiti, zato je velik del že počiščen; tam so le še posamezni madeži. In zaradi manjšega obsega tudi ni občutne škode," je povedal Steffe.

Na PU Koper so potrdili kot vzrok tehnično napako plovila. Policisti so ugotovili, da je "na bencinskem servisu Marina Izola pri točenju goriva v plovilo, last 54-letnega Ljubljančana, zaradi tehnične napake na dovodnih ceveh" prišlo do izlitja goriva v morje. 

Na kraj so prišli pomorski inšpektor, zaposleni z Uprave za pomorstvo, gasilci iz PGB Koper ter plovilo za čiščenje morja, ki ga upravlja Služba za varovanje obalnega morja (SVOM) pri Agenciji RS za okolje. "Gasilci so zavarovali širjenje madeža, vse postopke pa je na kraju prevzel pomorski inšpektor in lastniku prepovedal izplutje," poudarja PU Koper.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  12 .06. 2024 ob  06: 55
bušsco murje in mi z njim
ManofSteel |  10 .06. 2024 ob  12: 50
In adijo živež v Mandraču, spet ne bo škiljotov naslednjih 10 let. Govnar žabarski, upam da so mu dali pošteno globo, tako da si jo zapomnil za vekomaj!!!