V IZOLSKI PORODNIŠNICI NA SVET PRIJOKAL LETOŠNJI PRVOROJENEC: Lani se je zadnja rodila Alja (FOTO)

Izola

V porodnišnici Splošne bolnišnice Izola so letos na silvestrovo pošteno zavihali rokave. Zadnji dan v letu 2018 je namreč na svet prijokalo kar šest novorojencev, dve dekleti in štirje fantje, prvorojenec pa se jim je pridružil šele danes, nekaj po 14. uri. Župani in podžupanja štirih obalnih občin so današnji dan izkoristili za obisk izolske porodnišnice, kjer so voščili in simbolno obdarovali novorojenčke in njihove mamice. Posebne pozornosti je bila deležna Alja Markežič, ki se je rodila kot zadnja v minulem letu. Letošnji prvorojenec je na svet prijokal po njihovem obisku.

Danes dopoldne so ponosne mamice in njihove male štručke obiskali trije župani, koprski Aleš Bržan, izolski Danilo Markočič in piranski Đenio Zadković ter podžupanja Občine Ankaran Martina Angelini. Zadnje rojeno Aljo Markežič in njeno mamo Niko so ob tej priložnosti obdarili s sitotiskom Janeza Mateliča.

Aljina mama Nika Markežič, za katero je bil to prvi porod, je bila navdušena nad delom osebja v porodnišnici, sam porod je bil brez težav in je trajal vsega dve uri. Alja je prijokala na svet 31. decembra malo po 15. uri, tako da sta si starša lahko za silvestrovo privoščila tudi požirek penine, Alja pa je celo noč "spala kot top".

Lani v izolski porodnišnici sedem parov dvojčkov

Zadnjega dne v letu 2018 se je v Izoli sicer rodilo kar šest otrok – Žan, Filip, Nik, Matias, Sia in mala Alja – od tega torej štirje dečki, je pojasnila specialistka ginekologije in porodništva Zorana Kocić.

V celem lanskem letu so imeli 680 porodov, kar je okoli 40 več kot leto prej. Pri tem so po besedah zdravnice prevladovali dečki, imeli pa so tudi sedem parov dvojčkov.  

Med novostmi, ki so na voljo nosečnicam v izolski bolnišnici, je Kocićeva omenila tudi nadstandardno sobo, kjer so bodoče mamice ob doplačilu deležne večje intimnosti.

S kakšnimi ukrepi bodo v obalnih občinah pomagali mladim družinam?

Tako majhno Aljo kot ostale dojenčke na oddelku ter njihove mamice so pozdravili in simbolno obdarili obalni župani, koprski Aleš Bržan, izolski Danilo Markočič in piranski Đenio Zadković, v imenu ankaranskega župana pa podžupanja Martina Angelini. Pri tem so tudi sami poudarili pomen ukrepov v pomoč mladim družinam.

Tako je Bržan izpostavil, da morajo kot občina poskrbeti za to, da bodo starši malčkov "čim bolj razbremenjeni". Eden od konkretnih ukrepov, ki je bil del njegovega programa in ga bodo začeli vpeljevati, bo tako upoštevanje obstoječih kreditov pri odmeri subvencij za vrtce.

V Izoli bodo stavili na izgradnjo stanovanj za mlade družine, je pojasnil Markočič in dodal, da načrtujejo izgradnjo 20 tovrstnih stanovanj letno, s čimer bodo družine lahko v normalnih pogojih načrtovale svoj razvoj in razvoj svojih otrok.

Zadković še sestavlja ekipo in o konkretnih ukrepih ni govoril, saj želi najprej opraviti širšo razpravo za ovrednotenje posameznih ukrepov, se pa zaveda, da mora občina ustvariti delovna mesta, ki bodo zadržala mlade družine v mestu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija