V IZOLO SE VRAČA KINO OTOK: Ponudil bo 34 celovečernih in 97 kratkih filmov

Izola

Mednarodni filmski festival Kino Otok - Isola Cinema bo v 17. izdaji v Izoli potekal med 25. in 29. avgustom. Projekcije bodo še v Ljubljani, v Kinodvoru in Slovenski kinoteki, festivalskemu programu pa se tudi letos pridružujejo t. i. Otoški sateliti - art kinematografi v Tolminu, Idriji in Sežani. Ponudil bo 34 celovečernih in 97 kratkih filmov.

Direktorica festivala Tanja Hladnik je na včerajšnji novinarski konferenci v Ljubljani spomnila, da je festival Kino Otok do lani tradicionalno potekal v začetku junija, vendar so ga lani zaradi epidemije covida-19 prestavili na termin konec avgusta. Slednjega ponavljajo tudi letos, za prihodnje leto pa si želijo, da bi lahko festival ponovno pripravili v začetku junija. V prihodnjem mesecu bodo spremljali aktualno dogajanje glede ukrepov za zamejitev širjenja epidemije, če bo vse po načrtih, bo festival potekal v živo.

Obseg letošnjega programa je po njenih besedah primerljiv z leti doslej. Festivalske filme so izbrali v zadnjem letu, pri čemer so jih, zaradi situacije nekoliko manj videli na festivalih v živo in kakšnega več na spletu. V Izoli bodo glavna prizorišča filmskih projekcij Art kino Odeon in Kulturni dom, Letni kino Arrigoni, ki je lani zamenjal Letni kino Manzioli in se izkazal za odlično prizorišče, v parku Svetilnik pa bo na prostem prikazan program Video na plaži. Že pred in po izolskem dogajanju bo potekal tudi filmski program v Ljubljani in še nekaterih krajih jugozahodne Slovenije.

V Letnem kinu Arrigoni bodo po besedah glavne selektorice filmskega programa Varje Močnik uvodoma prikazali italijanski film Assandira v režiji Salvatoreja Mereuja, v katerem se, kot so zapisali, "v obliki klasične detektivke odvije izrazito neklasična pripoved o neki družini in ljubezenskem trikotniku, o trku generacij, ki med seboj nista zmožni komunicirati".

Prikazali bodo še filme Krt (Maite Alberdi), Ne pogreb, temveč vstajenje (Lemohang Jeremiah Mosese), Sanremo (Miroslav Mandić), pri čemer jih bo obiskala tudi ekipa filma, film Pes, ki ne utihne (Ana Katz) in Najemnik: zgodba o londonski megli (Alfred Hitchcock). Projekcija slednjega bo v okviru evropskega projekta Movies in Motion / Kino Istra, za glasbeno spremljavo v živo bo poskrbel glasbeni trojec Jimmy Barka Experience.

V sekciji Ljubo doma bo slovensko premiero doživela slovenska manjšinska koprodukcija Oaza srbskega scenarista in režiserja Ivana Ikića. Iz sekcije 35-mm kulture je Varja Močnik med drugim izpostavila film Alida o filmski igralki Alidi Valli, iz sekcije Signali pa film Lucio Dalla in njegova pesem, ki je poklon velikemu italijanskemu kantavtorju Luciu Dalli. Prikazali bodo tudi film katalonskega režiserja Marca Reche Avgustovski dnevi, za oktober pa je Varja Močnik napovedala projekcijo njegovega filma Prostost v ljubljanskem Kinodvoru, ki mu bo sledila retrospektiva v Slovenski kinoteki.

Video na plaži prinaša pet eklektičnih programov in 56 sodobnih kratkometražcev. Program za otroke in mlade Podmornica bo po besedah programske koordinatorice Ane Cerar letos prvič potekal tudi na nekaterih satelitskih lokacijah, njegova posebnost pa je, da so letos prvič enega od filmov - Brez strehe in zakona Agnes Varda - izbrali mladi sodelavci; gre za program mednarodnega projekta Film v gibanju. Program, namenjen profesionalcem, Pro otok pa bo letos oktobra potekal v Ljubljani.

V sodelovanju s sorodnimi organizacijami in iniciativami pripravljajo tudi spremljevalni program pod naslovom In še več. Iz njega je Tanja Hladnik med drugim opomnila na razstavo študentov Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici v Galeriji Salsaverde in sodelovanje z društvom Robida iz obmejne vasice Topolo/Topolove v Benečiji, ki izdaja istoimensko revijo o kulturi in umetnosti. Člani društva bodo na festivalu nabirali snov za novo tematsko številko, v celoti posvečeno temi otoka.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija